Без баклава, но с кючек посрещат ВИП-швейцарка в Столипиново (СНИМКИ и ВИДЕО)

Без баклава, но с кючек на Шекер Байрам посрещнаха в Столипиново председателя на Националния съвет на Швейцария Криста Марквалдер днес по обяд. Причината – заради опасността от хепатит от НСО се опънали на домакините, които настоявали да спазят адета и да почерпят ВИП-гостенката според обичая – със сиропиран сладкиш.

Швейцарската гостенка посети мултиетническия квартал като част от официалното й посещение в България. Тя се разходи из улиците на махалата, разговаря с учители, деца и родители от началното училище „Найден Геров“ и посети детската градина „Лилия“, възпитаниците на която изнесоха пред делегацията специално подготвена програма. Малчуганите изиграха български народен и типично етнически танци пред гостенката.

„Това, което ми направи впечатление още при влизането е, че тази градина няма детски площадки и дворът не е в особено добро състояние. Затова сме решили тук да изградим две детски площадки, които ще бъдат подсигурени със система за наблюдение около градината, които ще подпомогнат опазването им от вандализъм. Искаме също да обучим тези деца, особено 6-годишните, които ще тръгнат на училище. Да ги включим в различни занимания в образователния център – изучаване на български език, различни видове изкуства, спорт… В градината ще има и специален кът, в който ще се чете. Родители също ще се включат в тази програма“, обясни целта на проекта Криста Марквалдер.

Освен детската градина, още две начални училища и медицински център са целеви обекти на проекта „Интегриран подход за социалното включване на роми и други уязвими групи в Община Пловдив“, чието изпълнение ще стартира през септември 2016 година със швейцарско финансиране. Планира се изграждането на две  нови сгради – за Образователен център Столипиново и за допълнителни кабинети към медицинския център, както и поредица от образователни и здравни дейности в периода до април 2019.

Стойността на проекта е  1, 077, 500 лева (633,800 швейцарски франка). Той е насочен към дейности в образованието и здравеопазването, които са ключови за ромското приобщаване. Освен Столипиново – известен като най-големия ромски квартал в Европа, също и съседният град Куклен, където има компактна група роми.

„Швейцария е заделила специално за България и Румъния 8 млн. швейцарски франка за подпомагане на интеграцията на ромското население и за подобряване на условията на живот в него. Аз съм посещавала и други ромски общности в Сърбия. Тук ме впечатлиха резултатите от работата на преподавателите и педагогическата работа с децата в ОУ „Найден Геров“ и  ЦДГ „Лилия““, каза още при визитата си в Столипиново Криста Марквалдер.

В сферата на здравеопазването швейцарският проект ще работи за подобряването на достъпа до първичната медицинска помощ за деца, бременни жени и млади семейства, както и да засили здравната профилактика и семейното планиране.

Проектът в Пловдив е част от Програмата за социалното включване на роми и други уязвими групи с общ бюджет 8 088 500 швейцарски франка, от които швейцарският принос е 6 920 000 франка. Три български министерства – на труда и социалната политика, на образованието и науката, както и здравеопазването, осигуряват общо 15 процента съфинансиране. Програмата (2013-2019) е насочена към ромски деца между три и десет години в големи български градове, като цели по-добрата им социализация, образование и интеграция и по този начин увеличи шансовете им за работа. Специално внимание се обръща на младите ромски жени и семейства за облекчен достъп до медицински услуги и осведоменост за здравната профилактика, контрол на раждаемостта и грижите за децата. Проектът подкрепя изграждането и ремонтирането на начални училища, детски градини и здравни центрове.

 

Подобни статии

Top