Без Дилма Русеф на откриването на Олимпиадата (ВИДЕО)

Държавни и правителствени ръководители и ръководители на международни организации ще присъстват на церемонията по откриването на летните Олимпийски игри в Рио де Жанейро, предаде Франс прес.

Сред лидерите ще бъдат президентът на Франция Франсоа Оланд, на Аржентина Маурисио Макри и на Колумбия Хуан Мануел Сантос, както и премиерът на Италия Матео Ренци. Американската делегация на игрите ще води държавният секретар Джон Кери. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун ще участва в щафетата с олимпийския огън, съобщи преди няколко дни говорителят му Стефан Дюжарик.

Церемонията по откриването започва в 02.00 часа българско време на 6 август на стадион „Маракана“.

Игрите се провеждат при засилени мерки за сигурност и в контекста на политическа криза в Бразилия, която от май е управлявана от временен президент – досегашния вицепрезидент Мишел Темер.

В навечерието на церемонията по откриването, вчера специална сенатска комисия се обяви за импийчмънт на временно отстранената от поста президентка Дилма Русеф. Тя е обвинявана в манипулации на държавните счетоводни книжа и в подписването на укази за разходи, които не са били предвидени в бюджета, като това е ставало без съгласието на парламента, припомня Франс прес.

В разгара на игрите във вторник, Сенатът в пълен състав също ще дискутира въпроса за импийчмънта на Русеф. Той ще трябва реши дали да се пристъпи към финален етап на процедурата за окончателното отстраняване на Русеф от поста. Ако Сенатът се произнесе за пристъпване към финалния етап, се очаква той да бъде в периода края на август и началото на септември, тоест след закриването на игрите.

Заради временното отстраняване на Русеф домакин на церемонията по откриването на игрите ще е Мишел Темер. Русеф няма да присъства, както й нейният ментор, предходният президент Луиз Инасио Лула да Силва. Противници на Темер планират обаче протести срещу него първо на Копакабана, а после и в района на „Маракана“.

Снимка: thesource.com

Подобни статии

Top