Без царя на животните в Пловдивския зоопарк

Животни за общо 22 местообитания ще търси новият шеф на зоологическата градина в Пловдив Минко Михайлов.

В бъдещия пловдивски зоопарк ще има две мечки, камили, чакали, муфлони, вълци, водоплаващи птици, пауни, елени, маймуни, бизони и други.

Лъвове, тигри и жирафи няма да има, тъй като по думите на новия шеф, режимът за отглеждането им е много специфичен.

Четири хабитата ще бъдат запазени за розово фламинго, азиатски видри, сервала и оцелот, които ще бъдат доставени от чужбина.

Повечето животни, които временно са дадени за грижа в зоокътовете в Ловеч, Стара Загора и София, отново ще бъдат върнати в Пловдив.

След приключване на строителството, което се очаква до два месеца, зоологическата градина трябва да се лицензира и след това ще бъдат докарани животните.

„Ще имаме една европейска зоологическа градина, в която площта за всяко животно ще е съобразена с нуждите му. Комплексът ще отвори врати тогава, когато животните свикнат с новия си дом, няма да ги стресираме“, обясни Михайлов.

Новият шеф на зоопарка е роден в Пловдив, на 43 години е, биолог по образование, с магистратура по екология.

Михайлов има  18 години стаж като биолог в системата на Министерството на околната среда и водите – в регионалната инспекция и в Изпълнителната агенция по околна среда в София.

„Приех с огромно удоволствие предизвикателството да поема зоологическата градина, защото дълги години тя бе емблема на Пловдив. Сега имаме уникален шанс да я възстановим“, сподели Михайлов.

Той уточни, че назначението му е експертно и не членува в никоя политическа партия.

Минко Михайлов встъпи в длъжност от 1 април, новата общинска структура изисква в Зоопарка да има счетоводител, който тепърва ще бъде назначен. Вероятно д-р Марчо Дулев, който е директор на Зооветеринарния комплекс, също ще бъде прехвърлен там“, каза зам.-кметът Розалин Петков.

 

 

 

Подобни статии

Top