Белащица празнува 1000 години от създаването си

Белащица празнува 1000 години юбилей

С тридневна програма от културни и развлекателни събития пловдивското село Белащица отбеляза 1000 години от създаването си. Празникът започна в събота с „Ден на изобилието” . В кулинарната изложба жители на селото демонстрираха готварски умения като показаха  местни деликатеси. Празникът продължи с културно-музикална програма от самодейни колективи от различни населени места от региона.

Според легендите през 1014 година група от ослепените Самуилови войници се заселват на това място и основават днешна Белащица. Те засаждат чинар, който през годините винаги е център на празниците и тържествата в селото

„В историята пише , че селото е било византийска крепост , после е било феодално имение . Докато вече в началото на 20 век започва да се оформя като вилна зона на Пловдив. Днес сме едно от най-бързо развиващите се население места в Община Родопи”, разказва кметът на Белащица Цветанка Читакова.

Празникът по повод основаването на Белащица продължи с молебен, който беше отслужен в центъра на селото.

Последният ден от тържествата беше посветен на децата на Белащица, които бяха подготвили голям концерт. Специално за тях пристигна пловдивския състав „Омайниче”, който поздрави връстниците си.

Всички участници в празниците получиха за спомен книгата на Пейчо Пейчев „Историята на село Белащица“

 

 

Подобни статии

Top