Белгиеца нападнал полицаите в Париж

„Ислямска държава“ пое отговорността за снощната стрелба срещу полицаи в Париж, съобщи ТАСС, позовавайки се на Агенция „Франс прес“.

Екстремистите съобщиха и името на нападателя, който се оказа пристигналият от Белгия боец Абу Юсеф – Белгиеца.

Инцидентът в центъра на френската столица стана снощи около 21:00 ч. местно време (22:00 ч. българско). При престрелката един полицай бе убит, а други двама бяха ранени, пише ТАСС.

Според информацията стрелецът е бил ликвидиран на място.

Президентът на Франция Франсоа Оланд, след спешно съвещание в Елисейския дворец съобщи, че следствието работи по версия за терористичен акт.

Нападателят, застрелял полицай и ранил още двама снощи в центъра на Париж – на улица „Шанз–Елизе”, е роден във Франция през 1977 г. Това пък съобщи bTV. През нощта полицията е претърсила дома на предполагаемия извършител в департамент Сен е Марн близо до Париж. През февруари 2005 г. Абу Юсеф е бил осъден на затвор за три опита за предумишлено убийство, като в два от случаите мишена били полицаи. Предполага се, че в затвора се е радикализирал.

Бързата реакция на полицията е предотвратила кървава баня в центъра на френската столица. В момента се търсят евентуални съучастници на Юсеф.  Говорителят на френското вътрешно министерство Пиер-Анри Бранде съобщи, че животът на ранените полицаи вече е вън от опасност.

Превод: DCNEWS
Снимка: ТАСС

Подобни статии

Top