„Беседка за града“ стартира с историята на Хаджи Хасан махала

Паркирането в капана само с пропуск

През 2015 г. фондация „Отворени Изкуства“ продължава традицията на проекта си „Беседка за града“ за създаване на интерес, познание и гражданска ангажираност към типични, но и не напълно познати или неглижирани пловдивски топоси, като наблюдава начините на тяхното обитаване. За всяка отделна дискусия организаторитe  канят участници в разговора, които да представят позиция или експертно мнение.

Целта е да се направи историческо и съвременно обговаряне на специфични пловдивски пространства, както и да се начертаят интересни маршрути, които да залегнат като материал за издаването на второ осъвременено издание на Алтернативна карта на Пловдив.

Темите на БЕСЕДКА ЗА ГРАДА през 2015 са:

Март – „Махалата – Хаджи Хасан махала“
Май – „Реката – начини на обитаване /Каршияка, Мараша, Столипиново/“
Юни – „Социалният живот на панелките /ж.к.“Тракия“/“
Октомври – „Тепетата като форми на градски живот“

Хаджи Хасан махала е темата на първата за годината „Беседка за града“. Събитието ще се състои на 26 март (четвъртък) от 19 ч. в artnewscafe, ул. „Отец Паисий“ 38, Пловдив. Под формата на презентация с богат снимков материал, кратки исторически справки, етноложко проучване и споделени лични истории „беседката“ ще се опита да разкаже историята на един от колоритните пловдивски квартали.

Модератор на разговора ще бъде Катрин Сариева, историк, в презентацията ще участва Никола Венков, докторант „Градски изследвания“, СУ „Св.Климент Охридски“, гост е и г-н Валери Кьорленски, изпълнителен директор на ОФ „Пловдив 2019“.

„Хаджи Хасан махала е своеобразен анклав между миналото, настоящето и бъдещето с всичките им характеристики. В махалата съвместно съжителстват етноси с характерните им култури; до калдъръмените улици има и паваж, и асфалт, и откровени непокрити с настилка сокаци. До модерните сгради се кипри тежък ориенталски разкош, а до него-схлупени полуразрушени къщурки. Хаджи Хасан махала е един неразказан пловдивски модус вивенди, с непрекъснато променяща се визия. „Беседка за града“ ще постави началото на неговото опознаване.“, казва Катрин Сариева.

Проектът „Беседка за града“ стартира през 2012 г. по инициатива на фондация „Отворени изкуства“ в партньорство със Студио 8 ½. И представлява серия от дискусии по предварително подбрани и подготвени теми, засягащи град Пловдив. На основа на разгледаните и дискутирани  тогава теми: „СОЦ“ – наследството на Пловдив“, „Тютюневите складове на Пловдив“, „Квартал Капана“, „Баухаус под тепетата“, през 2013 г. година фондация „Отворени Изкуства“ и Студио 8 ½  съставят и издават „Алтернативна карта на Пловдив“ като добавят още и маршрутите „Религии“ и „Улица Отец Паисий“.

Подобни статии

Top