Библиотекари протестираха с книга в ръка (СНИМКИ)

Над 100 служители на Регионалната народна библиотека „Иван Вазов“ проведоха днес протест с книга в ръка по време на обедната си почивка срещу ниския размер на средствата за култура в проектобюджета за 2016 година.

По време на протеста стартира и подписка, в подкрепа на библиотекарите, в която се подписаха граждани, подкрепящи служителите.

„Настояваме стандартът за субсидиране на бройка да се увеличи на 14 хиляди лева, което означава допълнителни 3 650 хил. лв, които чрез Министерството на финансите да се разпределят целево през общините, както и да се увеличи работната заплата с минимум 50%, за да отговаря на отговорността, която носим“, бяха част от представените искания.

По-рано днес представители на над 120 читалища от Пловдив и региона се събраха на протест пред сградата на Областната управа. Те внесоха в кабинета на Здравко Димитров декларация, в която настояват основното възнаграждение в сектора да стане равно на две минимални работни заплати и по този начин да достигне до средното за страната.

Конкретното искане е държавният стандарт за една субсидирана щатна бройка в размер на 6940 лв да бъде удвоен, в контраст със заложеното в бюджет 2016-та увеличение от 120 лева. Читалищата тънат в мизерия, но ние сме невидими, заявиха протестиращи.

Подобни статии

Top