Бившата счетоводителка на следствието на съд за присвояване

sydebna palata1

Бившите счетоводителка и касиерка на Окръжната следствена служба в Пловдив застават пред районния съд днес по обвинение в присвояване на общо 236 хиляди лева. Парите са от гаранциите за арестанти и е трябвало да им бъдат върнати след промяна на мерките им за неотклонение, но мистериозно са се изпарили в периода от края на 2000-та до 2007 година.

През това време главен счетоводител на Следствието в Пловдив била Златка Благоева. За  периода, когато изчезнали парите, са се сменили трима директори на пловдивското следствие. Липсата била открита при финансов одит, а скандалът гръмна в медиите през януари 2011-та. Благоева се била  пенсионирала година по-рано.

Установено е, че крупната сума е изчезнала, докато следствието е било на самостоятелен бюджет извън прокуратурата. Практиката е била парите от гаранциите да се внасят в банка, а когато задържаният бъде осъден или му прекратят делото, човек от следствието ги изтегля и ги оставя в служебната каса. Лицето, което трябвало да си ги получи обратно, показвало вносна бележка и му се изплащат.

Имало и случаи, макар и редки, когато сумите не са били търсени от бившите арестанти. Част от паричните гаранции са отивали за изготвянето на различни експертизи, като са се превеждали по банков път на институцията, в която са работели вещите лица.

В престъпната схема била замесена и касиерката на следствието Ивета Д.

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top