Бивша топ съдийка извоюва домашен арест за обвинен в контрабанда (СНИМКИ)

Бивша топ съдийка разби на пух и прах доводите на прокуратурата, която се опита да остави в ареста за постоянно 39-годишният шофьор на цистерна от Хасково Петър Хубенов. Адвокат Евдокия Кемалова, която доскоро председателстваше съставите по едни от най-тежките възивни дела в Апелативния съд, изнесе истинска лекция по право на бившите си колеги, начело със съдия Веселин Ганев и обори по всички точки тезата на прокурора от Апелативна прокуратура  Иван Перпелов.

Така адвокат Кемалова успя да надделее в защитата си и да извоюва домашен арест за подзащитния си Петър Хубенов.

Припомняме, че шофьорът на цистерната с цигари за близо 2 милиона лева беше заловен на граничен пункт „Капитан Петко войвода“ в края на януари. В тайник в цистерната му, която превозвала водороден диоксид, бяха открити четвърт милион кутии цигари. Същия ден в Пловдив шефът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов обясни, че шофьорът е минавал по същия курс поне 20 пъти със същата цистерна, чиято собственост всеки път била регистрирана на името на различна фирма. При последния курс ТИР-ът отново бил препродаден на поредното софийско търговско дружество.

Срещу него имало и друго  дело – за притежаване на две ловни пушки, които били  открити в дома му. Оказало се, че пушките му са законни, но тъй като съпругата му наскоро родила дете и той се преместил да живее при нея в Караджово, занесъл касата с оръжията там, но не я закрепил надлежно. Заради това отнесъл 3 месеца условна присъда, като от Хасковската прокуратура не му обяснили, че за грешката си може да се размине и само с глоба.  Това е некоректно поведение от страна на хасковските прокурори, категорична бе Кемалова в съдебна зала.

Над половин час адвокатката разбиваше аргументите на прокуратурата  срещу определението на Хасковския окръжен съд, който пусна под домашен арест Хубенов миналата седмица. Тя обясни, че тайникът в цистерната е бил изработен преди шофьорът да започне да кара цистерната – още по времето на предишния шофьор, известен като Тошо Пелтека. По думите й превозвачът изобщо не знаел, че прекарва контрабандна стока. Дори, когато бил отклонен за проверка, предложил на митничарите да ги заведе до мястото, където трябвало да достави въглеродния диоксид, но по незнайна причина камионът бил върнат в Хасково.

По време на съдебните пледоарии прокурор Перпелов посочи, че прокуратурата има водеща роля по разследването, но адвокат Кемалова го репликира, че всеки студент по право знае, че водещият орган е съдът.

Топ юристката, през която са минали делата на имамите в Пазарджик и делото за сестри Белнейски, беше категорична, че прокуратурата нарушава много европейски директиви, включително и тази, че при толкова малки деца, каквито има Хубенов /на 4 месеца и 3 години/, той трябва да бъде пуснат при семейството си. „Повече от два месеца делото не е върнато на разследващия полицай, а се държи в държавното обвинение“, каза още Кемалова. И допълни: „Това са целите на наказателното производство: Нито един виновен да не остане ненаказан, но и нито един невинен да не бъде несправедливо наказан!“

В крайна сметка съдия Ганев потвърди решението на Хасковския окръжен съд и освободи под домашен арест шофьора на цистерната след 3-месечно задържане. Решението е окончателно, а полицаите свалиха белезниците на Хубенов още в съдебната зала.

 

Подобни статии

Top