Бившият кмет на „Родопи“ Йордан Шишков на съд за престъпление по служба

shishkov

Бившият кмет на Община „Родопи“ Йордан Шишков застава за пореден път днес пред съда. Срещу него са повдигнати обвинения за престъпление по служба, сключване на неизгодна сделка и безстопанственост в условията на продължавано престъпление. В резултат на това са настъпили значителни вредни последици за общината – за над 2 милиона лева, стана ясно в съдебната зала.

Вредите за милиони левове са нанесени на Община Родопи в резултат на злоупотребите от страна на бившия кмет. Едно от обвиненията е, че е отстранил фирма от малка обществена поръчка и е поканил без конкурс друга строителна фирма, която дала два пъти по-висока цена. Заради това община Родопи е наказана да връща на програма ФАР над 260 хиляди евро.

Кметът е харчил целеви държавни субсидии за други дейности и е правил поръчки, без да има осигурено финансиране, заради което общината е дадена на съд за милиони левове.

Сам еднолично е изменял договорите, виждате, че от такса „Битови отпадъци“ са оставали неусвоени годишно около 700 хиляди лева. От тях са сключвани договори с десетки фирми, като голяма част от тях са останали неизпълнени, т.е. платени са само авансите.

Срещу Шишков е внесен граждански иск за около 575 хиляди лева от община „Родопи“. Това са сумите от 10% неустойки само за два от договорите с фирми, за които се води съдебния процес. 2 милиона са вредите, които Община Родопи е претърпяла от тези сделки.

Делото е насрочено да се гледа и на 12 януари.

 

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top