Бившият кмет на Хасково на съд за събарянето на стария затвор

Бившият кмет на Хасково Георги Иванов отива на съд, след като Окръжна прокуратура – Пловдив внесе в съда обвинителен акт срещу него за това, че издал заповед за събарянето на бившия Хасковски затвор, който е обявен за паметник на културата. Това съобщиха от пресцентъра на пловдивската прокуратура.

Иванов е обвинен в длъжностно престъпление и ако бъде признат за виновен, може да получи от една до шест години затвор и глоба от хиляда до пет хиляди лева, както  и лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност.

Бившият кмет на Хасково е предаден на съд за това, че на 14 май 2015 г. в нарушение на разпоредбите на Закона за устройство не територията и Закона за културното наследство, е издал заповед, с която е наредил да бъде премахната сградата  на бившия Хасковски затвор, намираща се в гр. Хасково на ул. „Дунав“, със застроена площ 417 кв.м., построена през 1892 г.  и обявена за паметник на културата с историческо значение, със статут на историческа недвижима културна ценност, категория „национално значение“. Сградата е била включена в Списък на историческите паметници в Хасковски окръг, обнародван в Държавен вестник, брой 36 от 1970 г.

На 24 юли 2015 г. в дежурната на РУ на МВР-Хасково е постъпил сигнал  за разрушаването на сградата на бившия Хасковски затвор. След извършване на оглед на местопроизшествието, на същата дата е било образувано досъдебно производство.

Сградата на бившия Хасковски затвор е била построена през 1892 г. за нуждите на затворното дело на Княжество България. През втората половина на 50-те години на миналия век затворът е бил закрит и през 1976 г. част от комплекса бил превърнат в музей, в който до 1990 г. е имало експозиция. До събарянето сградата е съществувала в оригиналния си вид. В Списъка на паметници на културата е записано, че реставрация на „Затвора гр. Хасково“ е извършена през 1975 г. Правото за безвъзмездно ползване на имота е било прехвърлено на община Хасково през септември 2010 г. заради отпаднала нужда за ползване от Министерството на отбраната, което го е управлявало от 2008 г. Впоследствие в актовите книги имотът бил вписан като частна общинска собственост. Въпреки това статутът на сградата не се е променил и тя е останала недвижима културна ценност с категория „национално значение“.

Установено е, че заповедта от 14 май 2015 г. за разрушаването на сградата не е била съгласувана с Министерството на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство, както се изисква по Закона за културното наследство.

Разпитан в хода на досъдебното производство, обв. Георги Иванов не се е признал за виновен.

По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров разследването по делото е било възложено на Окръжна прокуратура-Пловдив и се е извършило от следователи от Окръжен следствен отдел към същата прокуратура.

Източник: news.bg

Подобни статии

Top