Бивш военен прокурор с глоба за документно престъпление

3000 лева глоба ще трябва да плати бивш военен прокурор от София, който бе признат за виновен в документно престъпление. Пловдивският военен съд наложи на майор Адалберт Кръстев глобата, след като преди това го освободи от наказателна отговорност по чл. 78А. Това съобщи военно-окръжният прокурор на Пловдив полк. Димо Бъчваров, цитиран от „Монитор“.

Делото бе разпределено в пловдивския военен съд, след като в софийския колегите на майор Кръстев са си направили отводи. По време на процеса ексвоенният прокурор не се е признавал за виновен.

Той бе привлечен като обвиняем, след като на 5 декември 2014 г. в София е кандидатствал за частен съдебен изпълнител. За да може да се яви на конкурса, трябвало да занесе документ, че е клинично здрав, въпреки че всъщност той страдал от диабет. Само 3 месеца по-рано Кръстев постъпил в Клиника по ендокринология във ВМА – София, където било открито заболяването и му била изготвена епикриза. Назначено било лечение, а в края на октомври от лекарска комисия във Втора МБАЛ-София му било издадено експертно решение за 92% трудова неработоспособност, обясниха от прокуратурата. Заради това, че се снабдил с карта за медицински преглед, в която било вписано невярното обстоятелство, че е клинично здрав, въпреки че страда от заболяване, установено с епикриза от ВМА – МБАЛ София и решение на ЛКК, обвинителят бил подведен под наказателна отговорност.

Кръстев занесъл в съвета на Камарата на частните съдебни изпълнители картата за медицински преглед, в която било вписано, че е клинично здрав. Според прокуратурата не може да се търси наказателна отговорност от майора за съставянето на този документ.

„Диабетът е хронично заболяване и то изключва възможността човек с такова заболяване да е клинично здрав”, коментира прокурор Димо Бъчваров. Според военното обвинение, за да се сдобие с медицинското с невярно съдържание, Кръстев отишъл при чуждо джипи. Общопрактикуващият лекар от своя страна е свидетелствал, че не е знаел, че пациентът има такова заболяване.

Top