Бивш директор на ДСК-Пловдив в ареста за пране на 1 млн. долара

Бившият директор на ДСК – Пловдив Красимир Калинкин и синът му са арестувани днес при спецоперация на ДАНС и Икономическа полиция в Пловдив, съобщи plovdiv-online.com. В офиса им на бул. „Марица“ – непосредствено до клона на Първа инвестиционна банка, са извършени претърсвания и изземвания.

Калинкини са заподозрени в изпирането на близо 1 милион щатски долара. Двамата са следени и записвани в продължение на месеци, като по случая са изполвани и специални разузнавателни средства /СРС/.

Схемата:

Калинкин-младши навива миналата година син на известен бизнесмен от 90-те години и спонсор на Локомотив Пд тогава да регистрира фирма и му издаде пълномощно на негово име. През кухото дружество Калинкини периодично превеждали по 20-30 хиляди и повече долари накуп, чийто произход е неясен и не е бил вписван от банковите служители на Първа инвестиционна банка. Баща и син са използвали за преводите близкия до офиса им клон на ПИБ на бул. Марица – до едноименния хотел. Срещу преводите те са получавали различна стока, която препродават. По този начин са изпрани около 1 милион щатски долара. Записите от камерите в клона на ПИБ са иззети и на тях са разпознати и двамата, когато са превеждали сумите.

Калинкини са разпитани днес пред окръжен съдия в присъствието на адвоката им Йордан Давчев. Задържани са за 24 часа, очаква се прокуратурата да поиска задържане за 72 часа утре.

Операцията срещу Калинкини става след подаден сигнал в полицията от използваното момче за регистриране на кухото дружество. Той е син на бизнесмена Димитър Томов, съобщава plovdiv-online.com, позовавайки се на свои източници.

Спи ли надзорът?

Ако се докаже, че преводите са правени без банката да е изисквала информация за произхода на парите, каквито са данните до момента, БНБ ще обследва ПИБ. Според източниците на Plovdiv-online обаче Банковият надзор вече е задействан.  За всички суми над 10 хиляди лева задължително се попълва декларация за произход на средствата. При банкови преводи на стойност над 20 хил. долара се подава информация в ДАНС. Всеки банков превод излиза на мониторите на БНБ. Надзорът обаче не е уловил периодически изпращаните крупни суми, докато е дадена зелена улица за операцията. След това всичко е следено на мониторите.

През 2007-ма Красимир Калинкин беше скоропостижно освободен като зам.-шеф на Фонд Земеделие, където бе спуснат от правителството на НДСВ. Две години по-късно бе разбито БМВ-то му пред кооперацията на ул. „Жан Жорес“ срещу кино Фламинго, в която живее. Малко преди това – в началото на 2009-та, Калинкин бе освободен и като шеф на гръцката Алфа банк в Пловдив.

Снимката е информативна

Подобни статии

Top