Бизнесдама ще лежи 4,5 години за опит за убийство на конкурент

Окръжният съд в Пловдив осъди ефективно пловдивска бизнесдама за опит за убийство на конкурент. Виолета Илиева получи 4, 5 години затвор, а съучастникът й Иван Христов ще лежи четири години за опита за убийство на Георги Христов. Бизнесдамата бе призната за виновна и в притежание на незаконно оръжие – бойна карабина „Winchester“ и боен пистолет „Browning“, както и 52 патрона.

Тя и Христов трябва да платят и 80 хиляди лева обезщетение на Георги за причинените му неудобства.

Виолета работела в сферата на ученическото хранене  и социалните трапезарии. От известно време обаче бизнесът й тръгнал надолу. В продължение на година тя се оплаквала, че 44-годишният Георги Христов печели нагласени конкурси за доставка на храни.

Дни преди стрелбата срещу него Христов спечелил отново обществена поръчка за доставка на храни в социални трапезарии в район „Източен“. След като губи и последните два търга, Илиева решава да действа по-радикално срещу конкуренцията.

Сутринта на 17 декември 2012-та година тя и 22-годишният приятел на дъщеря й Иван, причакват Георги Христов на излизане от дома му. Двамата били с маски и въоръжени с уникално самоделно оръжие с голям заглушител – задната му част била от пушка  „Winchester“, а предната – самоделна цев. Оръжието било пригодено да стреля с патрони от пистолет Макаров.

44-годишният мъж обаче не се предал лесно – веднага реагирал и се хвърлил към тялото на Виолета, като успял да я повали на земята. При падането тя изпуснала карабината, но пак успяла да я вземе и след като двамата се изправили, тя се опитала с приклада да нанесе удар в главата на Георги.

Той обаче успял да й вземе оръжието и да я удари с приклада по главата. Жената паднала и той започнал да я рита по тялото. В този момент Иван Христов започнал да го налага с гумена палка  по гърба. Георги започнал да вика за помощ, но Иван запушил с ръката устата му. Пострадалият обаче захапал пръстите на подсъдимия и той го пуснал. При последвалата схватка Георги бил ранен в ръката.

След като избягали от мястото на схватката, двамата подсъдими решили да хвърлят оръжията и боеприпасите във водоем в землището на с. Йоаким Груево.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок.

Подобни статии

Top