Бизнесменът Иван Тобиев и съучастниците му обжалват ареста си

Пловдивският апелативен съд  ще разгледа днес жалбите на бизнесмена Иван Тобиев и неговите служители и съучастници – Радослав Илиев и Зорница Добрева,  срещу отказа на Пловдивския окръжен съд да измени мерките им за неотклонение „ Задържане под стража”. Тримата бяха оставени за постоянно зад решетките през февруари, след като бяха арестувани, когато бе разкрита нелегална цистерна в акцизен склад, собственост на Тобиев.

Собственикът на бензиностанции „Арена“ в Пловдив бе задържан, след като в края на януари се разкри, че той има нелегална бензиностанция-майка, която зарежда другите му три бензиностанции в Пловдивско и Пазарджишко, с гориво, предназначено и маркирано за промишлени нужди. На 9 февруари Окръжният съд в града под тепетата остави Тобиев и служителите му в ареста, след като бяха обвинени за укриване на акциз в особено големи размери и пране на пари. Акцизът бил за над 1,3 милиона лева – престъпление, извършено в съучастие в периода от 01.01.2014 г. до 07.09.2015 г.

Сумата, изпрана от собственика на бензиностанциите била над 1,8 млн. лв., а престъплението било извършено в периода  26.11.2015 г. – 25.01.2016 г. при условията на продължавано престъпление, като бизнесменът е знаел, че парите са придобити чрез тежко умишлено престъпление.

Според разследването при всяка една доставка се съставял електронен акцизен данъчен документ, в който е било декларирано много по-голямо количество маркирано гориво, използвано за промишлени цели, а на практика до получателите е достигало минимално или никакво количество. В края на месеца се е съставяла месечна данъчна декларация, която е съдържала невярна информация за доставките на горива. Съществували са също пътни листи за всяка цистерна. Всички документи се съставяли от Зорница Добрева, която разполагала с електронния подпис на Тобиев и подавала месечната акцизна данъчна декларация.  Прокуратурата разполага с няколко такива акцизни декларации. От своя страна Радослав Илиев е отговарял за товаренето.

Тобиев е печелел от това, че маркираното гориво, използвано за отопление на оранжерии, сушилни, общински сгради и дори Митница България, е било с акциз 50 лева на 1000 литра, а ставката за нормалния газьол, използвано за зареждане на автомобили е 645 лева на 1000 литра.

В конкретния случай е била извършена манипулация – подавало се е информация, че горивото за промишлени нужди се товари, а всъщност не било така, или било товарено по-малко количество. След това цистерната пътувала почти празна. Задължително било обаче цистерните да извършат фиктивните курсове, тъй като били следени от GPS-системата на митниците. Имало и друг вариант за манипулация – от страна на шофьорите. Те подавали информация за реализация на горивото, а то се въртяло на празни обороти в цистерната.

Извършвани са били и вътрешни доставки в рамките на фирма „Арена“ – от данъчния склад до бензиностанциите от веригата. От своя страна складодържателите превръщали газьола в маркиран, а го освобождавали като обикновено гориво за зареждане на автомобили.

На шофьорите, които превозвали горивото, били давани пари на ръка, за да могат да подкупват проверяващите, ако бъдат спрени и се разбере, че цистерните им са по-леки от декларираното.

Има доказателства също, че приемчик в Калековец е била и Зорница Добрева, а база в Говедаре, собственост на Тобиев, е била прехвърлена на друга фирма. Тази база се отоплява с газ, а бизнесменът е декларирал, че извършва доставки на маркиран дсизел.

Добрева имала също генерално пълномощно за управление на „Арена“ и пълномощно от 1 февруари, тази година, за цялостното управление на имуществото на фирмата. В нея била открита разписка за изтеглена голяма сума пари от сметка на дружеството. В жилището й са открити документи за друго дружество, с което са изпирани парите. На практика са извършени транзакции за над 1,8 млн. лв чрез регистрирано дружество в Гърция, контролирано от Тобиев чрез адвоката му Росен Алексиев.

Наказанието, предвидено в НК по обвиненията, повдигнати на тримата, е лишаване от свобода от две до осем години и конфискация на имуществото, а за обвинението в пране на пари – от три до дванадесет години лишаване от свобода и глоба от двадесет хиляди до двеста хиляди лева.

 

Подобни статии

Top