Билкова градина на брега на Марица, в коритото – плаж

Билки садят на северния бряг на Марица ентусиасти от Пловдив тази вечер. Билковата градинка се намира в участъка между Пешеходния мост и моста на Панаира. До две седмици на отсрещния бряг на реката до Хуманитарната гимназия пък ще се появи градски плаж. Инициатори са екипът на фестивала One Architecture Week.

„Градинарство в градска среда“ – така се нарича проектът, който реализира екипът на фестивала. Създаването на билковата градина, на площ от около 100 квадратни метра, е част от програмата на архитектурното събитие, което ще се проведе отново от 18-ти септември в Пловдив. Замисълът на инициаторите е дотогава пространството с ароматни растения да се оформи.

Наблягаме на билките и подправките, защото все пак е градска среда, не е много подходящо да садим домати и царевица. А за тях се искат и съвсем друг тип грижи, поясни пред DCNEWS Костадин Георгиев от One Architecture Week.

Инициаторите са подбрали предимно ароматни билки – розмарин, босилек, лавандула. Това са растения, които отпъждат с аромата си комарите и ще бъдат засадени главно заради това, обясни Георгиев. Освен това ще има също мащерка, риган, валериана и физалис.

Според Георгиев подобни билкови градинки има и в други европейски градове. Той се надява пловдивчани да опазят билковото пространство, а договорката е от „Градини и паркове“ да ги поливат и да се грижат за тях. Репортер на сайта видя, че днес от комуналното предприятие подготвяха и поливаха терена.

До две седмици в коритото на Марица ще има и плаж, разказаха от One Architecture Week.

Голяма част от намесите в градска среда, които са ни най-сериозните интервенции, които правим, са свързани със стари традиции, които са съществували в реката. Става въпрос за плаж в коритото – хората още преди стотици години са идвали тук да се къпят, допълни Георгиев.

Основната тема на тазгодишния фестивал е именно реката, припомниха от One Architecture Week . Замисълът на организаторите е да се привлече вниманието към Марица и да се покаже на пловдивчани, че в коритото й може да се случват много повече неща, отколкото само да расте тръстика и да си хвърлят отпадъците вътре.

В края на август в коритото ще бъде изградена и сцена, на която ще има концерти и кинопрожекции, а впоследствие тя ще бъде дарена на общината.

Подобни статии

Top