Бирата бори остеопорозата при жените

bira

Възрастните дами могат да се предпазят от остеопороза, като изпиват по една халба бира на ден, препоръчват британски учени, цитирани от в. „Дейли мейл“.

Изследователите от университета в Кембридж са установили, че пивото е идеалният източник за набавяне на силиций в човешкия организъм. А този елемент играе съществена роля при обновяването на костната тъкан. Въпреки че силицият се съдържа и в някои растения, той най-добре се усвоява посредством малца, който се използва от пивоварите при производството на кехлибарената напитка.

Предишни изследвания доказаха пряката зависимост между количеството силиций, поемано чрез храната, и минералната плътност на костите.

Според ръководителя на проучването проф. Джонатан Пауъл бирата действа благотворно на костите с две свои съставки – етанолът, който забавя разграждането им, и силицият, който стимулира растежа на нова костна тъкан.

„При жените костната система се опазва под двойното въздействие на силиция и естрогена, отбелязва проф. Пауъл. Но с възрастта нивата на този хормон в женския организъм намаляват, така че те могат го да компенсират с по-високи дози силиций в хранителния си режим.“ Една халба бира съдържа около 8 милиграма силиций, а това е една трета от препоръчителната дневна доза, от която се нуждаят жените, припомня вестникът.

Източник: izdrave.com

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top