Битката със „самоубийствения” член 417 от ГПК продължава

snimki 006

Член 417 от ГПК , който позволява на банки и други финансови институции едностранно да предприемат действия срещу кредитополучателите и да ги обявят за неизправни длъжници, подтиква все повече хора към самоубийства. Това заяви проф. Кръстьо Петков по повод 6-годишната борба за премахване на скандалния член.

В битката през тези години се обединяват няколко неправителствени организации – Национално експертно сдружение „ГЛАС”, асоциация „Активни потребители”, Сдружение „Защита на правата на кредитополучателите” и Центърът за европейска интеграция на България и защита правата на човека.

Запор на заплатите, изземване и препродажба на имоти, опити за самоубийство и бягство от страната, са най-честите последици върху гражданите от този член, обобщават експертите.

„Такъв законодателен нормативен акт в страните от Европа няма. Единствено в България може човек без да му е дадено правото да се защитава в съда, да се предприемат директни действия от банките, свързани с тях фирми колектори и частни съдии изпълнители, отнемащи имотите и други активни на гражданите, каза проф. Кръстьо Петков управител на сдружение „ГЛАС”.

Той сподели, също така, че преди 4 месеца е бил последният опит за промяна на скандалния член, но в навечерието на второто гласуване в парламента, голяма част от депутатите са променили първоначалното си решение и така промяната е останала мираж.

Според адвокат Веска Волева, която вече е печелила дела в защита на измамени банкови клиенти, колкото по-сложни думи четат гражданите в един договор, толкова повече искат да ви излъжат.

„Ние сме третирани като едни туземци, аборигени, при които пазарните условия изобщо не играят с активното, съзнателно съдействие на нашите политици. 5 човека управляват. Те взимат куфарчета. Решението на Конституционния съд за чл. 417 от ГПК е платено. Написано е на изключително ниско юридическо ниво. То постави едни общи условия на банките над конституцията”, заяви адвокат Волева.

Юристът даде пример с получен при нея договор за ипотечен кредит от известна френска банка сключен от френски гражданин в родината му. Лихвата на въпросния договор е 2%. Лихвата, на аналогичен договор от същата банкова верига в България, е 13,6%.

Експертите са решени да продължат борбата докато чл. 417 не бъде премахнат от българското законодателство. За целта през следващите месеци ще бъдат организирани публични срещи в различни градове от страната за информираност на гражданите.

Правозащитните организации ще апелира за създаване на петиция, в която да се подпишат всички желаещи. Организациите вече са информирали ЕК подробно за финансовите механизми на банковите институции в България.

За първите 6 месеца на тази година банките у нас са регистрирали рекордни печалби. 2/3 от тях са от такси и комисионни. В най-бедната държава от Европейския съюз, да регистрираш големи печалби, може да се случи само с криминални методи. Всичко това е национално финансово бедствие, обобщи проф. Кръстьо Петков.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top