Близките на Петьо искат по-висока присъда за шофьора-убиец (СНИМКИ)

Цветан Пъков, който прегази с автомобила си 6-годишния Петьо в Панагюрище, обжалва четиригодишната си присъда пред Апелативния съд в Пловдив. Според него и защитникът му тя е прекалено висока и несправедлива. Семейството на починалото дете нарече жалбата им безочлива и поиска законова промяна при пътните произшествия.

Опечаленото семейство за пореден път изказа възмущението си относно ниската, но според закона максимална присъда спрямо Пъков.

„Това, което ни причини, е мъка за цял живот и разби живота на всички ни, както на нас, така и на бабите и дядовците. За тия 40 и няколко години, на които е той, не се е променил и няма да се промени. И когато излезе на пътя, тези които го подкрепят трябва да се молят да не е срещу тях, защото той ще направи същото“, сподели майката на починалото момче Десислава Гевечанова.

На 14 април тази година Пъков, движейки се с превишена скорост – 78 км/ч, е блъснал с автомобила си 6-годишния Петьо Гевечанов, който в този момент е пресичал с колелото си един от главните булеварди на Панагюрище, и с това непредумишлено е убил детето на място.

Днес той помоли наказанието му да бъде намалено. Пред съда заяви, че е професионален шофьор от 23 години и първата му работа е била с линейка. „Ако можех да направя нещо и да избегна удара, щяха да го направя на 200 процента”, каза Пъков.

Според прокурора по делото, законът трябва да се промени: „По отношение на случаите с деца, санкцията би трябвало да бъде малко по-тежка, за да изиграе някаква превантивна роля по отношение на водачите, тъй като твърде много станаха случаите, при които са пострадали деца – с телесни повреди, с настъпване на смърт. Но това е работа на законодателното тяло, ние практикуващите юристи можем да прилагаме закона, такъв какъвто е създаден.“

Според обвинението това не е единственото престъпление, което Пъков е извършил на пътя. Той има около 20 пътни нарушения. В хода на разследването се появиха и свидетели, които са били блъскани от автомобила на бизнесмена, но са били подкупвани да мълчат и да не подават сигнали срещу него. Апелативният съд ще излезе с решение до 30 дни.

Подобни статии

Top