Близначки идват от Брюксел за асеновградския обичай Калиница (СНИМКИ)

kalenichki2015 (54)

Стотици малки булки калинички оживиха Асеновград навръх Еньовден. Облечени в бели рокли и накичени с много аксесоари – венчета, цветя, ветрила, чадърчета и диадеми, малките чаровници отбелязаха празника, а родители, баби и дядовци гордо заснеха вълненията на децата.

По традиция празникът започна рано сутрин с литургия в храма „Св. Николай Чудотворец“, след което пъстрото шествие премина по улиците на Асеновград, за да продължи веселието в Малкия парк.

Златка Илиева е майка на 4-годишните близначки Доротея и Велизара, които за втора поредна година са калинички. Бащата на малките принцеси е дипломат в Брюксел и в момента цялото семейство живее там. Специално заради празника, Златка връща дъщерите си в Асеновград преди месец и споделя, че самата тя никога не е имала възможността да бъде калиничка, за което дълго време е съжалявала. „Затова искам сега те да могат да усетят това вълнение“, с усмивка споделя гордата майка.

Доротея и Велизара не са успели вчера да оставят своите ниишани в мълчаната вода, за да разберат днес какви по професия ще бъдат бъдещите им съпрузи. Майка им обаче е категорична, че и догодина ще доведе дъщерите си в България, тъй като традицията повелява каличничките да участват в обичая три поредни години.

Роклите на близначките са напълно еднакви и са поръчани от сайт за карнавални костюми. Специално за да се порадва на внучките си, облечени в бяло, бе дошла и баба Ваня, която едва сдържаше вълнението си.

Анелия също бе едно от децата, които за втора поредна година участват в обичая навръх Еньовден. 4-годишната малка булка срамежливо се сгушваше в майка си Костадинка и изглеждаше видимо уморена от сутрешните емоции.

Красивата бяла рокля на Анелия освен за днешния празник, ще влезе в употреба и след месец, когато чаровницата ще бъде шаферка. Тоалетът е закупен от един от булчинските магазини в Асеновград и струва 50 лв. Ако прибавим и аксесоарите към него, то да бъдеш калиничка излиза средно между 60 и 80 лв.

Ирина е на година и 5 месеца и днес за пръв път усети какво е  да си калиничка. Малката дама се радваше повече на цветните балони, отколкото на вниманието към нея и само чакаше да я изпуснат от поглед, за да посегне към бонбоните, които всяко дете получи като подарък. Роклята й, закупена от детски магазин в Пловдив, бе опсипана с панделки, а на главата си имаше блестяща диадема, с която приличаше на истинска принцеса.

Според древното вярване момиче, което е било три пъти поред калиничка ще си намери по-лесно жених, обяснява 70-годишната бивша учителка Мария Василева. Самата тя е била калиничка на младини и споделя, че родители все по-рядко спазват обичая, какъвто е познат от едно време.

„Днешните майки много осъвременяват традициите, те са много по-суетни и не разбират, че това е древен ритуал, който трябва да се изпълнява по определени норми“, допълва Василева. Образът на калиничката е свързан с този на малката Богородица, която на иконите е представена заобиколена от своите близки, които държат запалени свещи, преди тя за пръв път да влезе в храма.

В края на празника всички малки калинички се хванаха на традиционното хоро, а след това по групи се отправиха към центъра, за да се почерпят за здраве и да се похвалят с нишаните си.

Петя Терзийска

Петя Терзийска следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top