Близо 10 милиона инвестират в Голямата базилика

Меморандум за възстановяване на Голямата базилика в Пловдив подписаха кметът Иван Тотев и президентът на фондация „Америка за България“ Джордж Зарубин.

Фондацията е основен инвеститор на проекта и ще вложи  в него близо 4,9 милиона лева до 2019 година. Община Пловдив ще участва с около 4 милиона лева.

Археологическите разкопки ще започнат през юни.  Това ще наложи да се затвори на платното край католическата катедрала „Свети Лудвиг“, като ще се промени организацията на движението в района около Понеделник пазара.

Ръководител на археологическите разкопки ще е Жени Танкова. Освен реставрация и разкриване на стари пластове, ще се реализира ново площадно пространство, ще се изградят връзки със съседния Одеон, както и с културен център „Тракарт“.

Удоволствие е да бъдем партньори в този проект. Опазването, съхраняването и представянето на културно-историческото наследство е една от основните мисии на „Америка за България“. Щастливи сме да видим успеха от реализирането на Малката базилика. Убедени сме в успеха и на този проект, който ще привлича хора от целия свят, заяви президентът на фондацията.

Има много работа, но ще спазим сроковете. 2019 година е близо и трябва да работим с бързи темпове, заяви Ленко Ленков, програмен директор на „Америка за България“.

Реставраторът Елена Кантарева обяви, че вече се реставрират близо 1400 квадратни метра мозайки от двата пласта. Тя очаква с разкриването на Северния кораб мозайките да станат повече от 2 000 квадратни метра.

С този проект градът под тепетата може да стане международен център за реставрация и подреждане на мозайки, изрази надежда Кантарева.

 

Подобни статии

Top