Близо 350 седмокласници от Асеновград се записаха за кандидатстване в гимназия

Asenov

335 седмокласници от Асеновград подадоха документи за кандидатстване в асеновградски и пловдивски гимназии за първо класиране, сочи статистиката до 14:30 ч. днес. И тази година асеновградчаните подават декларации и заявления в сградата на основно училище „Отец Паисий“ в града. Документи на кандидат-гимназисти ще се приемат до 18 ч. днес, припомни директорът на учебното заведение Гергана Христозова.

Специално за DCNEWS тя сподели, че записването през всички дни е протекло спокойно и без инциденти. Най-нетърпеливите ученици, заедно с родители или настойници започнали да подават нужната документация още 10 ч. сутринта на първия ден. В следващите два напливът се увеличил. Днес, в последния ден, отново по-рядко пристигат кандидат- гимназисти, уточни Христозова.

За нормалното осъществяване на приемането на документи и записването на седмокласници тази година в основно училище „Отец Паисий“ бяха организирани четири стаи. В тях всяко дете, заедно с придружителите, можеше да седне и спокойно да помисли как точно да подреди желанията си. Хистозова обобщи, че както и миналата, така и тази година, голяма част от асеновградските седмокласници се ориентират към кандидатстване в Търговската, езиковите и професионалните гимназии в Пловдив.

Някои от младежите, които не искат да пътуват, например, са заявили желание да продължат гимназиалното си образование в Асеновград. Не се е променила тенденцията ученици да идват с предварително набелязани паралелки, които да отбележат на заявлението. Има и други, които решават на момента. По-амбициозните родители от Асеновград дават наставления по подреждането на паралелките.

Други оставят детето самостоятелно да вземе решение за това. Няма точна статистика, с която да се посочи броят на едните или другите. Списъците с приетите ученици след първия етап на класиране, според официалния график, би следвало да бъдат обявени до 25.06.15 г. От 26.06.15 г. до 30.06.15 г. ще се осъществява записване по гимназиалните училища. Всеки ученик е длъжен да отиде лично в съответната гимназия и да потвърди желанието си да се обучава там след седми клас.

Ако момчето или момичето не е доволно от паралелката, в която е класирано, трябва да подаде заявление отново в съответното училище, в което е прието. По този начин детето заявява, че ще участва на второ класиране, като мястото от първата класация се запазва. Датите, на които трябва да стане това, са същите – от 26.06.15 г. до 30.06.15 г..

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top