Боби Михайлов: Боли ме, че зачеркнаха работата ми по такъв циничен начин

Конгресът прие оставката му като президент на БФС

„Боли ме от това, че усърдната работа, следването на стратегията стъпка по стъпка, изпълнението и преизпълнението на поставените цели и задачи, усилията на БФС под мое ръководство да положи основите на добро и светло бъдеще, всичко това бе зачеркнато по агресивен, циничен и пошъл начин“, обяви Борислав Михайлов.

Това бяха думите, с които той откри Конгреса за избор на нов президент, който се провежда в момента в София. Присъстващите делегати са 464.

„Всеки може да говори за цветя и рози, всеки може да говори за най-добрите практики и да дава пример за най-развитите страни, но тънкият и важният момент е да осъзнаваш своята реалност, да осъзнаваш политическите, икономическите и демографските обстоятелства, които няма как да финтираш и да пренебрегнеш само с помпозни философии, най-общо казано – да бъдеш реалист, да владееш ситуацията с всичките й особености и да се стараеш да надграждаш. Това правих аз, това правихме в последните 18 толкова трудни за държавата ни години. Всички трябва да признаем, че футболът е следствие на държавата и обществото, а не обратното“, каза още Михайлов.

Той призова за разграничение между популизъм и работа преди да започне отчета си пред присъстващите.

„Ще може да направите реална сметка за разликата между автентичния ангажимент и популизма с етикет ангажимент. Него, предполагам, ще го чувате доста в хода на предстоящото събрание. Изводът оставям на вас, господа делегати“, каза Михайлов.

Близки до него съобщиха, че той не в добро здравословно състояние и ще остане на Конгреса само за гласуване на оствката му. 

Оставката на Михайлов бе приета с 303 гласа „За“ и 12 „Против“. „Това в последните години бе футбол по време на холера. Революционерите не разбраха, че на футбола не му трябва революция, а обединение, мир и спокойствие. Същите предизвикаха грозна революция на улиците“, каза Михайлов във финалното си обръщение към делегатите. По предложение на Михайлов гласуването бе явно, за да се спести време.

След това бе прието и освобождаването на състава на Изпълнителния комитет с 318 гласа „За“ и 12 „Против.

Преди това Конгресът гласува отчета за изпълнението на програмата на БФС за последните две години, както и финансовия отчет на организацията. Трета точка от дневния ред за жалби към Конгреса мина без гласуване, тъй като жалби нямаше.

След гласуването на оставката на Михайлов и Изпълкома, водещият заседанието Атанас Фурнаджиев даде почивка до 14:00 часа. 

Източник: БГНЕС