Богинята Деметра се връща в Цар-Симеоновата градина

demetra2

Богинята Деметра се връща на мястото си във фонтана в Цар-Симеоновата градина този четвъртък, съобщи кметът на Пловдив Иван Тотев.

Възстановяването на архитектурния шедьовър е на стойност близо 300 хил. лева, той е на 100% реставриран, като по него са добавени елементи, които са били унищожени през годините.

Веднага след монтирането на новия фонтан ще започнат и пробите на водната инсталация и през уикенда се очаква съоръжението да заработи. По думите на градоначалника това не се е случвало от над 50 години.

„Устояхме на всички подмятания и обиди, ще оставим зад гърба си негативизма и в събота ще открием заедно архитектурното бижу на Цар-Симеоновата градина“, коментира кметът.

Тотев благодари на служителите от Държавния архив и специално на Мимо Райчев, който е предоставил снимки за точното разположение на фонтана през далечната 1892 г. Кметът допълни, че възстановяването на съоръжението се посвещава на покойния  омбудсман на Пловдив Димитър Атанасов, който дълго време бе един от най-видните радетели за възстановяването на емблематичния паметник.

Голямото езеро с Пеещите фонтани, както и останалите водни съоръжения в Цар-Симеоновата градина от днес започват да се пълнят с вода,  съобщи градоначалникът.В продължение на седмица ще се правят проби, като се предвижда новоте фонтани да „запеят“ в периода от 20 до 30 май.

 

 

 

Петя Терзийска

Петя Терзийска следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top