Божана Апостолова: Плача, когато пиша поезия (СНИМКИ И ВИДЕО)

???????????????????????????????

Пловдивската издателка Божана Апостолова представи снощи част от личното си творчество на рецитал в Камерната зала на Драматичния театър в града под тепетата.

„Сама и обща в себе си живея! Имам бял лист пред себе си!“ – така Божана Апостолова представи най-общо петте си тома със стихотворения и допълни, че когато пише поезия винаги е силно развълнувана и често плаче.

Книгите обхващат най-важното, което авторката е решила да сподели със своите читатели след 50 години творчески търсения и присъствие на литературната сцена. Неслучайно наричат Божана „Майка Тереза на българската култура“ и това призвание заедно с таланта и неизчерпаемата й енергия я превръщат в един от най-ярките образи на съвремието ни.

Камерната зала се оказа тясна, за да събере всички приятели и почитатели на авторката, но тя подчерта, че нарочно е избрала именно Драмата, а не някое по-голямо пространство за рецитала си. И допълни, че само в театъра може да отвори душата и да изрази емоциите си.

Рециталът премина под вълшебните звуци на кавала на Теодосий Спасов, а един от първите стихове, който Божана представи, бе посветен на най-сплотения и силен колектив – този на пловдивските художници.

Много аплодисменти, цветя, подаръци и мили думи получи авторката в края на събитието. Най-честите пожелания бяха за здраве, творческо дълголетие и сила, с която да продължава да отстоява мнението си пред обществото.

Божана Апостолова през 1992г. основава издателство „Жанет 45”, което  дава предимство на български автори.  Автор е  на девет стихосбирки, три романа и седем книги за деца, преведени на немски, турски, руски, италиански, унгарски, испански, сръбски чешки и други езици. 

Учредител е на  годишната награда за поезия на името на „Иван Николов”. Създател е на фестивала „Пловдив чете”  и  инициативата „Младият Пловдив чете”. 

Петя Терзийска

Петя Терзийска следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top