Божана Апостолова- „Сама и обща“

Поетичен рецитал, озаглавен „Сама и обща“ ще изнесе тази вечер в 18.30 ч. в камерната зала на пловдивската Драма поетесата и издателка Божана Апостолова.

Пет томчета за 50-годишен творчески живот – много ли са, малко ли? Каквото и да решите, това са най-важните неща, които Божана Апостолова е решила да сподели с читателите си, малки и големи. Дали са хубави? „Нейните книги са повече от хубави – пише проф. Миглена Николчина. – Те са измежду онези книги, които са важните за придвижването на една литература. Като звездата, която огъва с гравитацията си космическото пространство, творчеството на Апостолова огъва литературното поле и в това огъване събира и задава посоки. И пътища.”

Петте тома „Избрано“, от Божана Апостолова, издадени от ИК „Хермес“:

„Стихотворения“,
„Делнична библия I“ (Преживени истории, книга първа),
„Делнична Библия II“ (Преживени истории, книга втора),
„Малката Божана“ (Съвременни приказки за деца),
„Сама и Обща“ (Думи от и за Божана Апостолова),

***

Божана Апостолова е български поет, прозаик и издател. Родена е на 9 май 1945 г. в с. Цар Асен, Пазарджишко, но от няколкогодишна до днес живеe и работи в Пловдив. Завършва Българска филология във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

 

Два месеца преди 10 ноември 1989 г. напуска тогавашната си месторабота като директор на Дома за култура към тогавашната Дирекция „Местна промишленост и битови услуги“ и започва да се занимава с посредническа дейност, насочена към полиграфията. През 1992 г. основава Издателство „Жанет 45“, полиграфически комплекс и студио за предпечат с най-модерна техника, а през 2001 г. и Книжната борса „Жанет 2001“.

 

Автор е на 9 стихосбирки, 3 романа и 7 книги за деца. Нейни книги и отделни творби са преведени на немски, турски, руски, италиански, унгарски, испански, сръбски, чешки и др. езици. Създател е на Литературния фестивал „Пловдив чете“ и  културната инициатива „Младият Пловдив чете“.

 

През 1994 г. учредява най-престижната годишна литературна награда за поезия „Иван Николов“.

 

За себе си Божана Апостолова казва: „Знам, че за да оцелееш в такова време, трябва да си белязан с много силен дух, което към мен е Божията милост.“

За работата си като издател споделя: „Голямо щастие би било за мен между многото книги, които издавам, да се появи нещо силно, изненадващо, значимо.“

Подобни статии

Top