Божана Апостолова с поетична вечер в Асеновград

Поетична вечер с авторката и издателка Божана Апостолова ще се състои тази вечер от 18.30 ч. в Асеновград в рамките на инициативата „Литературен шейкър“. Божана Апостолова е автор на 9 стихосбирки, 3 романа и 11 книги за деца. Тя е автор на детската поредица „Малката Божана“, а мемоарите й са събрани в двата тома „Делнична Библия“. По повод 70 годишния юбилей на Божана Апостолова, ИК Хермес издаде избрани пет тома.

Пет томчета за 50-годишен творчески живот – много ли са, малко ли? Каквото и да решите, това са най-важните неща, които Божана Апостолова е решила да сподели с читателите си, малки и големи. Дали са хубави?

„Нейните книги са повече от хубави – пише проф. Миглена Николчина. – Те са измежду онези книги, които са важните за придвижването на една литература. Като звездата, която огъва с гравитацията си космическото пространство, творчеството на Апостолова огъва литературното поле и в това огъване събира и задава посоки. И пътища.”

Нейни книги и отделни творби са преведени на немски, турски, руски, италиански, унгарски, испански, сръбски, чешки, румънски, гръцки и други езици.

Тя е създател на литературния фестивал „Пловдив чете“ и на инициативата „Младият Пловдив чете“. През 1994 г. учредява най-престижната годишна национална награда за поезия „Иван Николов“.

Божана Апостолова е основател на издателство „Жанет 45“, което издава едни от най-добрите и обичани съвременни български автори.

Мнозина припознават в Божана Апостолова съвременен будител на българския дух. Защо е така? Всеки, който желае, може да я види и чуе на 25 ноември в Асеновград.

Подобни статии

Top