Божидар Саръбоюков също на финал на ЕП в Рим

19-годишният българин се представи отлично пред погледа на световната рекордьорка и шеф на БОК Стефка Костадинова

19-годишният Божидар Саръбоюков се класира за финала в скока на дължина на Европейското първенство по лека атлетика в Рим, след като преодоля квалификационната норма (8.00 метра) с втория си опит в квалификацията. Той скочи 7.93 в първия си опит, но при втория скок записа 8.04 метра. Финалът в дисциплината е в събота от 21:06 часа.

Така той се присъедини към Александра Начева и Габриела Петкова, който по-рано днес нямаха проблеми в сектора за троен скок.

„Доволен съм, това беше най-важното – да премина квалификацията. Надявам се това да беше трудното и утре да ми е много по-отпуснато и лесно. Малко по-различен е секторът. Подиумът е малко по-отскоклив, но всеки, който е подготвен, може да покаже резултат“, коментира българинът.

Общо девет състезатели преминаха границата от 8 метра, като първи в пресявките беше Зимон Еамер (Швейцария) с най-добър резултат в света за сезона от 8.41 метра. Финалът е утре  от 21:06 часа българско време.

„Още преди да дойда видях кои ще участват и знаех, че ще бъде много силно европейско. Има голям брой състезатели с над 8 метра през сезона. За медал ще е нужно почти невъзможното. . .Всеки, който е преминал квалификационната норма, е готов за медал, стига да покаже възможностите си утре“, смята Саръбоюков. 

„За техниката има какво още да се работи. Имам малък проблем с коленете от доста време и ми е трудно да практикувам на тренировки, но смятам, че сега нещата се получават по-добре от зимата и се надявам да се подобрявам все повече и повече“, добави той.

Под погледа на председателя на БОК и лекоатлетическа легенда Стефка Костадинова на трибуните Саръбоюков стана третият българин, който преодоля квалификациите на Еврошампионата, след като по-рано днес Александра Начева и Габриела Петрова достигнаха до финала на троен скок при жените.