Бойко Борисов за бежанската криза: Не сме лесни, но сме страшно уязвими!

Бойко Борисов

„Аз вярвам на това, което направиха колегите в МВР. Бъчварова ме информира за екстрадирането на Абдуллах Бююк. Всичко друго действително е неприятно като усещане, за това, че са действали на ръба на закона“. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред Нова ТВ тази сутрин по повод екстрадирането на Бююк в Турция.

„25 хиляди души сме върнали от турската граница – всички са върнати по идентичен начин: спираме, връщаме. Просто там е война. В България буквално няма накъде да се „изтичат” влезлите мигранти”, обясни министър-председателят.

„В тази ситуация, когато ние сме изправени пред една сериозна криза между Турция и ЕС, където всеки ден се оправят тежки закани, аз съм изключително притеснен за това, от което може да очаква България. И ние се опитваме да градим възможно най-добри отношения. Мигрантската вълна не трябва да я допуснем да влезе в България. Бююк е само един от 25 хиляди случай”, заяви Борисов. Той посочи, че вътрешният министър Румяна Бъчварова прави проверка и ако трябва ще има уволнения.

Попитан дали ще бъдат върнати и други хора в Турция, премиерът заяви: „Има наредби!  Сигналите, които ние сме получавали от Турция са за още много граждани. И това, което сме направили – има си закони, които трябва да се спазват“.

„Ако Турция бъде обявена за несигурна държава, България става първата сигурна държава на Европейската граница. Това означава всичко, което е в Европа да бъде върнато в България. От едната ни страна е Крим, от другата е Турция. С едно кимане на глава се вземат решения“, коментира още Борисов.

„Ние не сме лесни, но сме страшно уязвими. Какво значи „Ще залеем България с бежанци!“, след като Европа е оградена навсякъде с огради? Това означава: „Ще залеем България!“. В момента границата на Македония и Сърбия се пази изключително добре. В Румъния бежанците не искат да ходят, не знам по какви причини. И всичко е концентрирано в България. България и Турция са изправени пред огромен проблем“, подчерта премиерът.

Top