Бойко Борисов: Преговорите бяха много тежки, ние също искаме парична помощ! (ВИДЕО)

Премиерът Бойко Борисов определи завършилите тази нощ преговори между ЕС и Турция като много тежки.

„Голяма част от това, което се надявахме да стане, стана – намерихме компромис между европейските държави и Турция. Много са недоволните, нищо по-добро към момента не може да се направи”, коментира той пред български журналисти.

Премиерът съобщи, че е било постигнато съгласие за осигуряването на допълнителни три милиарда евро за Турция до 2018 година, което прави общата сума шест милиарда.

„Поставихме изискване и към нас да се отпуснат пари, тъй като полагаме огромни грижи и демонстрираме как се пази шенгенска граница. Всички колеги отчетоха, че България в момента е еталон в тази област”, посочи Борисов.

„Едно от основните решения, приети тази нощ, е за всеки сириец, който от Гърция бъде върнат в Турция, да се взима един сириец директно от Турция за ЕС. Целта е по този начин да няма преплуване с лодки, трафиканти, които взимат парите на тези хора и да се убие този мръсен бизнес”, поясни премиерът.

Той съобщи, че са били приети предложенията за либрализация на визовия режим с Турция и за поставянето на страната в списъка на „сигурните държави“. Приет е бил компромисен текст по искането на Анкара за разширяване на преговорите на Турция за членство в ЕС, според който ще се започне да се работи по отварянето на още преговорни глави.

„Мисля, че към момента се изпраща добър сигнал към обществото и лош сигнал към контрабандистите и трафикантите на хора”, обобщи Борисов.

Видео вижте ТУК!

Снимка: Фейсбук

Подобни статии

Top