Бойко и Вежди откриват обновената Драма

Премиерът Бойко Борисов и министърът на културата Вежди Рашидов ще открият ремонтираната и преустроена сграда на Драматичен театър „Н. О. Масалитинов” в Пловдив.  Припомняме, че през август 2013 г. при пожар изгоря голямата сцена, като по-голямата част от сградата на театъра стана неизползваема.

В края на април 2015 г. беше изготвен технически проект за ремонт и реконструкция на основната сграда и театралната зала, който беше одобрен от главния архитект на община Пловдив. Основната цел на проекта бе обновяването на всички основни инсталации на театъра – както основните, осигуряващи функционирането на сградата, така и „работните” инсталации на театралната технология.

В архитектурната част са обновени сцената, залата и фоайетата. Възстановена е сцената, инсталирана е нова модерна озвучителна и осветителна електро- и енергоспестяваща система, подобрена е акустиката, монтирана е система за пожароизвестяване, изграден е санитарен възел за хора с увреждания. Построен е асансьор на сцената за обслужване на горната механизация и осветление. Извършени са и други основни ремонтни работи за пълно отстраняване на последиците от пожара върху сградата на театъра. След ремонта Пловдивският театър ще разполага и с медиатека.

Ремонтът стартира на 24.11.2015 г. Стойността на договора с фирмата изпълнител, избрана по Закона за обществените поръчки, е 4 175 619, 66 лв. Ремонтът на театъра е осъществен със средства на Министерството на културата, предоставени целево от Министерски съвет.

Официалната церемония по откриването ще започне в 18:30 ч. Непосредствено след нея ще се играе моноспектакъла на Камен Донев.

 

Подобни статии

Top