Бойни самолети над Турция, САЩ отказа убежище на командващия „Инджирлик“

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е издал нареждане бойни самолети на армията да патрулират в небето над Турция, предаде Анадолската агенция. Полетите ще бъдат извършвани с цел контрол на въздушното пространство и от съображения за сигурност. Нареждането на Ердоган е било издадено вчера.

Изтребители Ф-16 бяха използвани от превратаджиите в нощта на петък срещу събота, за да нападнат сградата на парламента и район край президентския комплекс, напомня агенцията.

В същото време стана ясно, че Съединените щати са отказали да дадат убежище на командващия турската военновъздушна база „Инджирлик“, който бе обвинен от властите в своята страна, че е замесен в неуспешния опит за държавен преврат, пише вестник „Ню Йорк таймс“, цитиран от ТАСС.

През уикенда генерал Бекир Ерджан Ван помолил представители на американските власти за убежище. Те обаче му отказали, заявиха източници на „Ню Йорк таймс“. Американският вестник не дава повече подробности. Вчера турски медии съобщиха, че генерал Ван е бил задържан заедно с други офицери.

В „Инджирлик“ са базирани самолети, които САЩ и техните съюзници използват за нанасяне на въздушни удари в Сирия и Ирак срещу терористичната групировка Ислямска държава. Заради опита за преврат в Турция полетите от базата бяха преустановени за около едно денонощие. Те вече бяха възобновени.

сн. newprophecy.net

Подобни статии

Top