Бойци от Карлово рязали салати и пекли кебапчета (СНИМКИ)

Военнослужещи от Карловската бригада рязали салати и пекли кебапчета за откриването на ловния сезон през 2014-та  година в Карлово. Това стана ясно днес, докато в Пловдивския военен съд разпитваха свидетели по делото срещу о.з. бригаден генерал Димитър Шивиков.

На днешното заседание свидетелите – предимно командири и бойци от 61-ва Стрямска механизирана бригада, даваха показания за участието си в организацията на откриването на ловния сезон, Трифон зарезан и събора „Да запазим българското“ през 2014-та и 2015-та година.

Първи в залата отново бе призован карловският кмет д-р Емил Кабаиванов. Той обаче заяви, че няма нищо общо с организацията на ловния сезон, тъй като общината не била ангажирана с него. Кабаиванов разказа, че общоградското честване на Трифон зарезан датира от 2005 година. Оттогава всяка година карловци се събирали в местността Бешбунар, опъвали палатки, тъй като времето винаги било лошо и празнували.

„Отправяхме писмена молба до бригадата за съдействие. Не помня да сме сключвали договор с тях. Практиката беше да не се плаща за това и в такъв случай не се сключваше договор“, посочи кметът на Карлово.

Според организаторката от Ловното дружество в Карлово Гергана Иванова по подобен начин е било организирано и откриването на ловния сезон на 26 септември 2014 г. По думите й това било ежегодно събитие, на което присъствали 50% от членовете на ловното сдружение.

Тъй като времето било много лошо, от дружеството поискали палатки, водоноска, пейки и маси от военните и помощ за рязане на салати и приготвяне на храната. Иванова разказа, че за да получи разрешение звъняла лично на покойния генерал Нейко Ненов – зам.-началник на отбраната. След това организаторката контактувала с командири от бригадата. Гергана Иванова също посочи, че от ловното не са сключвали договор с бригадата за тези услуги.

На делото бяха разпитани още командирът на батальон подп. Тодор Манчев, който лично ръководил организацията от страна на бригадата, капитан Цветан Цонев, полковник Христо Андреев и готвача – сержант Сребрин Сребрев.

Всички обясняваха, че са получили разпореждане да помогнат на ловното дружество с необходимите палатки, посуда и бойци, които рязали салати,  пекли кебапчета и сервирали храната, а впоследствие получили компенсация за работата си. Утре разпитите продължават.

Припомняме, че бившият командир на карловската бригада о.з. ген. Димитър Шивиков беше е с повдигнати 13 обвинения за престъпления по служба и злоупотреба с власт.

 

Подобни статии

Top