Боклукът на Италия тръгва за България

Италианските градове Неапол и Палермо, известни с купищата боклуци по улиците, за които се правят колоритни репортажи в световните медии, ще платят милиони евро от бюджетите си на България, за да приюти хилядите тонове боклук, пише „24 часа“.

Столиците на Кампания и на Сицилия намериха разрешение на своите проблеми с отпадъците, като ги пращат в  България. Италианските общини олекват с милиони евро в бюджетите си, но и с хиляди тонове боклук в сметищата си за сметка на две български сметища – във Варна и в Полски извор, до Камено, област Бургас.

Все още не е ясно какво ще стане впоследствие с италианските отпадъци. Defiam Ecobuilding посочва в искането си за оторизация, че отпадъците ще бъдат подложени на разопаковане и складиране, с цел да се подложат на други операции. Екобалите може да отидат в сметища, олекотени от онези продукти, които могат да се използват отново. Друг вариант е да бъдат изгорени или пък да захранват циментов завод.

Компанията е поискала разрешение за износ на 35 00 тона отпадъци за България. Одобрението на българските власти за операцията е дошло на 3 юни.

Според италианското издание, България отдавна е предпочитана дестинация за боклука на Италия. Страната ни все още прибягва до сметищата, които имат най-тежки последици за околната среда, пише още вестникът.

Всеки ден гражданите на сицилианската столица Палермо изхвърлят 5600 тона боклук. Най-голямото сицилианско сметище – това в Лентини, започва изнасянето на отпадъци за Варна. Първата пратка е от 10 000 тона.

Към настоящия момент в РИОСВ-Варна не са постъпвали уведомления от компетентните органи за превоз на отпадъци с произход Италия. От екоминистерството уточняват, че на територията на Пристанище Варна многократно са извършвани превози на отпадъци.

Подобни статии

Top