Болницата в Асеновград с апаратура от „Българската Коледа”

Два нови апарата за нуждите на детско отделение очаква да получи МБАЛ „Асеновград” от благотворителната инициатива на президента на Републиката „Българската Коледа”. Лечебното заведение е сред 19  болници в страната, на които ще бъде доставена   медицинска техника на обща стойност 1 103 550 лв.

Ехограф и електрокардиограф ще помагат на специалистите при диагностиката и лечението на детските болести. Чрез новата високотехнологична апаратурата лекарите прецизно ще следят сърдечна дейност и  ще наблюдават коремните органи. За нуждите на неонатологията ще се извършва и скрининг за ранна диагностика на мозъчните поражения при новородените деца чрез трансфонтанелна ехография.

 

За втори път благотворителната инициатива подпомага асеновградската болница. През 2011 година лечебното заведение получи животоспасяваща апаратура за десетки новородени. Благодарение на „Българската Коледа” в отделението по акушерство и гинекология беше доставен  нов кувьоз .

 

От миналата година работи и апарат за слухов скрининг на новородени. Вече три бебета са диагностицирани с нарушение на слуховите функции и са насочени за  лечение към специализирани клиники в страната.

 

Заедно с осигурената високотехнологична апаратура, в настоящата кампания 2015/2016 г. „Българската Коледа“ подпомогна изследванията, лечението и рехабилитацията на 405 деца.

Подобни статии

Top