Болни, бедни и самотни – на опашка за къшей хляб до Понеделник пазара (СНИМКИ)

31 социално слаби пловдивчани от целия град се нареждат на опашка за топла храна всеки ден в подножието на Таксим тепе – на площадчето до Понеделник пазара. Осигурява я църквата „Св. Параскева“ /“Св. Петка стара“/, а идеята за това е на отец Емил Паралингов от храма. В навечерието на Великден доброволци от Българския червен кръст раздават топлия обяд на нуждаещите се.

Болни, бедни и самотни, възрастни и не толкова възрастни хора в нужда се събират ежедневно в основите на църквата „Св. Петка Стара“, която извисява снага над Понеделник пазара. Очакват храната, която се осигурява от анонимна дарителка.

74-годишна пловдивчанка обяснява, че преди Великден, заради постите, им дават супа и готвено, с половин хляб. „Винаги е мекичък хлябът, а кухнята е хубава, споделя жената. Казва, че не живее в квартала и идва отдалеч. Досега е вземала 6-7 пъти от храната.

Има списък, раздават по него и ако остане нещо за тези, които не сме в списъка, тогава успяваме да се вредим, добавя жената. Пенсионерка е и пенсията й не стига доникъде. Но идва до трапезарията и заради социалните контакти. Среща се с други възрастни хора като нея, споделят си горчилките и болките.

Възмутената собственичка на близкия фризьорски салон ме дърпа настрани и се ядосва, че всеки ден на площадчето до паметника на Йоаким Груев, се събират бедните.

Идват всякакви – бедни, наркомани, дишащи лепило – вижте ги! – посочва хората наоколо жената. По думите й някои от потребителите са доста по-заможни, отколкото твърдят пред дарителите. Фризьорката се нервира, че с вида си й гонят клиентелата. Смятала да заведе дело по този повод в съда.

Васил Николов идва чак от „Тракия“ до центъра, за да си вземе храна. Благодарен е на инициативата на отец Емил, тъй като е безработен и се изхранва трудно.

Дават малко фасул, леща – постнички неща по постите. Преди това даваха пиле, риба, даваха и кюфтенца, но сега и порциите намалиха. Само хлябът си остава по половинка, обяснява ни човекът.

Безработен е. Преди години бил шлосер, после общ работник, но сега предприятията, където бил на работа, затворили.

„На борсата съм, но обезщетение няма“, допълва Васил. И разказва, че започнал да ходи по социалните трапезарии и из църквите, когато има благотворителни инициативи. По празниците пак ще обикаля храмовете. Надява се, че така ще изкара Великденските празници, тъй като почти навсякъде ще се раздават безплатни козунаци и яйца.

Повечето потребители на кухнята са като него. Те с нетърпение посрещат доброволките Галина Делчункова и Вяра Младенова.

4 пъти в седмицата от вторник до петък църквата „Св. Параскева“, с помощта на БЧК раздава храна. Първоначално бяха 25 човека, после 30, сега са 31, обяснява Галя. Смутена е и не иска да се афишира името й, защото прави всичко доброволно – просто иска да помогне.

Вяра Младенова помага в църквата от доста време.

Правя го защото вярвам, казва убедено момичето, кръстено на Св. великомъченица Вяра.

Доброволките викат хората по списък и им дават торбичките с прилежно пакетирана храна. Веднага след като я вземат, някои сядат да хапнат набързо, а други бързат да си тръгнат, тъй като се притесняват от журналисти.

Но всички са благодарни за добротата на отец Емил, който днес не можа лично да им раздаде обяда, тъй като бе ангажиран с църковни дела. И се опасяват, че в края на април кухнята на БЧК ще спре да работи за първи път от 15-16 години заради липса на средства и единствената им прехрана ще секне.

Подобни статии

Top