Борислав Мазнев: Освен Пенов и други трябва да поемат отговорност за инцидента на границата - DC news

Борислав Мазнев: Освен Пенов и други трябва да поемат отговорност за инцидента на границата

Директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ Захарин Пенов подаде оставка заради инцидента, при който камион се обърна на турската граница и при инцидента загина 31-годишният Асен Асенов. Това стана ясно след срещата на министъра на вътрешните работи Веселин Вучков с полицейските синдикати днес. Поет е ангажимент от страна на министър Вучков за намиране на допълнително средства за т.нар. акция „Граница“ и за назначаване на 500 служители към Гранична полиция, които да се грижат за охраната на държавната граница. Това съобщи пред DCNEWS зам.-председател на УС на СФСМВР Борислав Мазнев.

По думите му начинът, по който се осъществява до момента операция „Граница“ ще бъде преустановен, а командированите служители от вътрешността на страната ще се върнат да изпълняват служебните си задължения по местоработата си. Според Мазнев освен Захарин Пенов полицейските синдикати очакват и други хора да поемат отговорност за инцидента на границата. Въпросите с условията на труд в този регион се поставят непрекъснато на политическото и професионалното ръководство, но както видяхме нещата ескалираха прекалено много и вече почнахме да даваме и първите жертви.

Засега СФСМВР не предвижда протестни действия. Следващата седмица ще има заседание на Управителния съвет, на което ще бъдат обсъдени нагласите на синдикалните членове и вероятно ще се вземе тогава решение за подобни действия, поясни зам.-председателят на синдиката.

„Очакваме до няколко дни МВР да публикува официално целия доклад, който беше изготвен от страна на синдикалните организациии със служители на ГП и ГД НП по границата, за да стане ясно на цялото общество как точно се осъществява тази операция „Граница“ и какво струва тя на гражданите. Следващото, което смятаме да предприемем, чисто като синдикална организация е на предстоящия през февруари ежегоден европейски полицейски конгрес, който се провежда в Берлин, да изнесем този доклад пред всички европейски полицейски представители, които ще бъдат там, за да покажем каква е реалната ситуация в момента на българо-турската граница и по какъв начин се охранява границата на Европа. Ние трябва да поискаме помощ както от страна на МС, така и от страна на Европейския парламент и на ЕК, тъй като в крайна сметка ние не охраняваме само границата на България, а и границата на Европа“, посочи Борислав Мазнев.

Той съобщи, че ежемесечно по 2000 служители от вътрешността на страната се командироват на границата. Средно между трима и пет човека от районно управление тръгват на всеки две седмици от пловдивската дирекция.

Пловдивските полицаи ще севключат в благотворителната акция в подкрепа на семейството на загиналия Асен Асенов. От няколко места в региона вече са се обадили, че имат възможност да започнат да превеждат пари, като акцията ще продължи до края на месец януари. „Тогава ще преведем набраната сума на семейството на починалия ни колега Асен Асенов“, допълни Борислав Мазнев.

 

Подобни статии

Top