Борисов: В България вече можем да сглобим един автомобил (СНИМКИ И ВИДЕО) - DC news

Борисов: В България вече можем да сглобим един автомобил (СНИМКИ И ВИДЕО)

„В България вече може спокойно да сглобим един автомобил. Тук правим почти всички части – климатици, уплътнения, стъкла, сервоусилватели, носачи, лагери, седалки“, посочи премиерът Бойко Борисов при откриването на новия завод на Sensata край Пловдив. По думите му съвсем скоро в Стара Загора ще започне изграждането на автомобилен завод, ако Пловдив не изпревари и не направи това.

„Когато преди години опонентите ми ме упрекваха, че асфалт не се яде, им отговарях, че колкото повече правим в инфраструктурата, за няколко години след това ще идват повече инвеститори, ще се разкриват повече работни места, ще има по-добро заплащане в тези компании, особено във високотехнологичните. Така че именно затова сега идват тук инвеститори“, подчерта премиерът. И допълни: „Като прибавим този прекрасен античен град Пловдив, в който само след месец изгорелият театър ще бъде възстановен, ще стане чисто нов и ще имат възможност да ходят на театри, ще имат възможност и прекрасни условия да видят тази наша прекрасна история и античност… Когато има такива заводи идват гости, ползват хотели, ресторанти, това са приходи за целия бизнес в града. Неслучайно аз не споря с моите опоненти, защото когато делата говорят, няма какво да им обяснявам?“

Борисов изтъкна, че за кратко време у нас са отворени няколко нови завода с чуждестранни инвестиции и съобщи, че в понеделник се открива още едно ново производство – в Странджа, а именно газопреносна система за над 100 милиона. По думите му статистиката, показвала ясно, че безработицата е намаляла, а инвестициите са се увеличили и ръстът на икономиката вече е надхвърлил 3%. „Ако ви прави впечатление, като шофирате по АМ „Тракия“, все едно сте като по градски път – от всички страни със заводи“, пошегува се още премиерът.

Министър-председателят, преряза лентата на втория в България завод на американската компания Sebsata, който ще произвежда сензори за автомобилната индустрия у нас. Инвестицията е на стойност 35 милиона долара. Общата площ на завода е 68 000 кв.м, а в него са разкрити 1200 нови работни места.

На церемонията присъстваха също областният управител Здравко Димитров, кметовете на Пловдив и „Марица“ Иван Тотев и Димитър Иванов, депутати от Пловдив и представители на бизнеса.

Подобни статии

Top