Борисов: До утре на обяд да има задържани за битите пенсионери! (СНИМКИ)

„Повече от всеки съжалявам, когато има убийства, но ги има във всички държави в света. Гледате сериали всеки ден, особено „Местопрестъплението  Маями“, така че не е нещо, което се случва само в България“.  Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти в авиобаза „Граф Игнатиево“, по повод знаковите убийства от първите десет дни на новата 2016-та година.

Той обаче обяви, че е по-разтревожен от случаите с пребитите пенсионери в няколко пловдивски и пазарджишки села. „И съм поставил срок най-късно до утре до обяд да има задържани и обвинени“, категоричен бе премиерът. Притеснява ме това, че няколко пъти им казвам да изпратят жандармерия и патрули в „Овча купел“ да успокоят хората. Виждам, че има хора, които са разтревожени. Има 70 души там в този център, не са 7000 – и да тревожат хората“, допълни Борисов.

„Аз бих препоръчал разни бизнесмени на почивка в Тайланд да не ни дават съвети, защото там явно се отделят от действителността. Защото този бизнес трябваше да се изкаже, когато месеци наред сваляме, вследствие на нашата работа ръста на сивата икономика, вкарваме близо 3 млрд. лв. повече от контрабанда, която помага на родното производство, а и когато горивата паднаха драстично. Помните ли, тогава този бизнес ни плашеше, че  с по 30-40% щели да се вдигнат хляба, месата и стоките от първа необходимост, ако се вдигнели горивата. А сега, когато паднаха, що не свалят цените? Това да ми дадат обяснение!“, ядосано изброяваше министър-председателят.

По думите му работата на вътрешния министър Румяна Бъчварова не е да разкрива убийства. За целта си имало професионално ръководство, което да го прави и хиляди служители на МВР, на които това им била професията. И те повече от всички искат да бъдат разкрити тези убийства и ще ги разкрият, посочи премиерът.

„И трябва да ви кажа, че по всички поръчкови убийства, които са станали през последните години, за всичките има данни, кой, кога и как ги е извършил. Но когато се сглобяват за пред съда тези доказателства, много трудно издържа това. Аз съм убеден, че ще бъдат разкрити, както тези, които направиха „Килърите“, „Наглите“ и всички останали! Така че ги моля да се съсредоточат върху това да намалят цените на стоките, които произвеждат с евтините горива в момента! За МВР има кой да мисли и те ще се справят. И вчера, и днес с главния и зам.-главния прокурор и службите, знам какво правят, напредват доста, подчерта Борисов.

Премиерът обясни, че вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова е имала планирано посещение в Китай, което е било отлагано няколко пъти.  „Надявам се колегите от КРИБ да бъдат по-умерени в оценките и исканията си, защото по тази логика 2-3 убийства могат да свалят всяко правителство, всеки министър. Те дават огромен шанс на криминалната престъпност да клати държавата, когато си пожелае“, предупреди министър-председателят.

„Искам да го питам г-н Домусчиев, така ли мислеше когато идваше да му помагаме за неговото хоби – футбола. И да го питам във Франция, след такива убийства, след такива терористични актове, излезе ли бизнесът да поиска оставка на министъра или на президента, или на премиера им? Или излязоха с оркестъра и музиката, и всичките, хванати за ръце да се подкрепят? Нека си изкарат почивката и се надявам като си дойдат и на мен да ми поразмине малко и тогава мога да приема да разговарям с тях“, добави премиерът.

Премиерът коментира и появилите се публикации за възобновяването на проекта „Южен поток”. „Единственото, което сме казвали, е, че искаме газовият разпределител във Варна да поема от 4-5 места газ – Азербайджан, Туркменистан, терминала в Гърция, живот и здраве“, каза Борисов и посочи, че „някой решава да си прави активно мероприятие с подобни заглавия“.

„Другата голяма измишльотина е, че изведнъж г-н Местан бил стъпил руска мина. С цялото ми уважение към него, но когато Путин и Ердоган в Анкара прекръстиха и взеха „Южен поток” и го направиха „Турски поток”, когато взеха реакторите от „Белене“ да ги правят в Турция, когато започна целият износ на Турция да се пренасочва към Русия и точно производителите, които Местан защитава, да страдат най-много – каква мина тогава той настъпваше“, каза премиерът Борисов и попита: „Тогава тези протурско-руски интереси не бяха ли интересни за ДПС и лидера ѝ Местан?”

„Опитвам се да запазвам спокойствие, но такива измишльотини, които се тиражират и всеки ден да ги прехвърлят към нас, нито ще оставя ГЕРБ да носи тази отговорност, нито аз“, категоричен бе Борисов.

Подобни статии

Top