Борисов от Харманли: ИДИЛ следи мрежите, има опасност от атентати

Бойко Борисов повежда листата на ГЕРБ в Пловдив

„Засичаме такава активност и в лагери други страни“. Това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов пред журналисти след посещението си по спешност тази нощ в РПЦ – Харманли.

Премиерът предупреди да се спазват законите за хората, търсещи убежище и да не се разпалва омраза в Интернет и социалните мрежи. Той се мотивира с това, че „Ислямска държава“ следяла Интернет ресурсите и точно в такива държави, където има подобни инциденти, след това се стигало до атентати.

„С голямо притеснение, без да плаша никого, знам как влизат в Интернет (всички доклади на службите в Европа го пишат) и задействат своите клетки“, каза още Борисов. И продължи: „Фактът, че самите те си пуснаха снимки и клипове по социалните мрежи веднага, след случващото се, държат телефони и снимат. Интернетът направи светът малък.

Призовавам колегите политици отговорно да се отнасят, защото най-лесно е да възбуждаш духовете на хората, страховете. Може да се наложи някой ден друг като мен да стои тук по нощите. Нека да се грижим за спокойствието на тези хора, благодарим им, че се разотидоха по домовете си и ни повярваха!“

Премиерът заяви, че започват да се правят постъпки със самолет да бъдат екстрадирани голяма част от мигрантите,  дошли от Афганистан. Това щяло да стане в началото на декември, допълни той, позовавайки се на двустранната спогодба на България с Афганистан.

От своя страна шефът на ГД „Национална полиция“ Христо Терзийски обяви, че предстои да бъде изграден нов център на самата граница и че задържаните близо 300 души при размириците, които са били заснети с видеокамери, няма да бъдат върнати обратно в лагера, а ще бъдат изпратени в новия център. По думите му те ще отговарят за нанесените щети в лагера според българските закони.виновните за размириците в лагера ще бъдат откарани в център от закрит тип и след това екстрадирани.  Терзийски съобщи, че 14 служители на реда са пострадали при сблъсъците. По информация на bTV, травмите им са леки.

40 мигранти от РПЦ-Харманли в ареста, има ранени полицаи (СНИМКИ)

В изявлението си премиерът Борисов пък потвърди, че бежанци от Сирия са били принуждавани от афганистански мигранти да излязат на протест.

Подобни статии

Top