Борисов попари надеждите на бачковския игумен за Асеновата крепост

Исторически данни за Асеновата крепост

Претенциите за предоставяне на църквата на Асеновата крепост на Бачковския  манастир са недопустими.  Това става ясно от писмо, изпратено от кабинета на премиера Бойко Борисов, до игумена на манастира архимандрит Симон и кмета на община Асеновград Емил Караиванов. В писмото се казва, че Асенова крепост е публична държавна собственост и е дадена за безвъзмездно стопанисване на община Асеновград, добави зам.- кметът Мария Вълканова.

Единствено по съдебен ред може да се реши дългогодишният спор между община Асеновград и Бачковския манастир, а претенциите на манастира към Асенова крепост са недопустими – се казва в писмото от канцеларията на премиера Бойко Борисов. Тази реакция идва в отговор на визитата на архимандрит Симон, който потърси съдействие от министър-председателя за решаване на спора. Кметът Емил Караиванов също се срещна с Борисов по проблема.

В писмото, което е получено вчера в община Асеновград, се коментират три имотни претенции на Бачковския манастир, които засягат и общината – каза още заместник-кметът Мария Вълканова. Тя уточни, че става дума за пътя към местността „Клувията“, собствеността на бившия ученически лагер и културно-историческия комплекс „Асенова крепост“. В писмото от канцеларията на премиера се казва, че Асенова крепост е обявена за национален паметник на културата и като такава е публична държавна собственост. Тя е безвъзмездно предоставена за стопанисване от община Асеновград и по проект „Асеновград – Свещена порта на Родопите“ там бяха вложени над три милиона лева, допълни Вълканова.

 

По телефона отец Симон, ядосан и сломен каза, че по редица проекти, които се е заел да защитава и реализира среща неразбиране и липса на подкрепа от страна не само на държавата..

Освен споменатите проекти синодът е на път да забави и на пръв поглед разрешен спор с Асеновградска община. Преди няколко дни местната власт реши да обезщети манастира със със земя в село Боянци, заради манастирски земи, на които от години са се самонастанили цигани.

Повече по темата за земята вижте тук.

Източник: Радио Пловдив

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top