Борсата за учебници втора ръка в Асеновград – все още празна (СНИМКИ)

Вече втори месец в Асеновград работи борса за употребявани учебници и помагала, предназначена приоритетно за учениците от среден курс. Десетина дни преди началото на новата учебна година учениците и техните родители започват вече да се ориентират към закупуване на учебници, а много от средните училища вече са публикували на сайтовете си списъците с необходимата учебна литература. Въпреки това на борсата за учебници втора ръка, които по традиция са най-търсените, тъй като излизат доста по-евтино, все още няма оживление.

В празното фоайе на читалище „Родолюбие“ откривам само книжарката – Елена Костадинова, която ни обясни, че все още няма толкова търсене. Очаква се след 15 септември да се активизират, по принцип учениците тръгват да търсят учебници в последния момент, обясни младата жена.

В борсата в Асеновград има всички видове учебници втора ръка. С тях всеки ученик от 8 до 12 клас може да събере пълният комплект, който му е необходим за новата учебна година, категорична е Елена. И със сигурност ще му излезе доста по-евтино, отколкото новите учебници. Така пълният комплект излиза с 30% по-евтино, отколкото ако всички учебници се купуват нови.

Учениците могат да продадат тук и вече непотребните за тях стари помагала. От борсата ги изкупуват на 30 до 40% от коричната цена. Комплект нови учебници за средния курс, без тези за чужд език, варират между 130 и 160 лв. Употребяваните струват около стотина лева, а ако учениците са успели и да продадат старите си помагала, ще им излезе дори още по-евтино. Най-скъпи традиционно остават учебниците за чуждите езици, уточни Елена Костадинова.

Подобни статии

Top