Борят кражбите и грабежите с камери

Всички камери за видеонаблюдение в Пловдивска област да бъдат синхронизирани и да има възможност за надграждане с нови по-различни проекти. Това са препоръчали на кметовете на общини от областта районният прокурор Гергана Мутафова, зам.-окръжният прокурор Галин Гаврилов и директорът на ОДМВР комисар Христо Разсолков. Именно чрез видеонаблюдението и реорганизация на наличните полицейски сили ще се бори битовата престъпност в селата, които са най-потърпевши, посочи Разсолков.

Това е втората поредна среща за засилване на сигурността, обясни областният управител Здравко Димитров. По думите му ще бъде създадена работна група, в чийто състав ще влизат четирима кметове и представители на държавните институции, пряко ангажирани с проблема. Групата ще заседава поетапно и ще разработи критерии за подбор на камерите, за да отговарят на стандартите и да могат да се надграждат.

„Кметовете са убедени, че това е бъдещето, ние също смятаме така“, посочи Димитров. Той допълни, че парите за камерите ще трябва да бъдат заложени в общинските бюджети. Зико уточни, че в селата, където вече има видеонаблюдение, престъпността е намаляла.

Според комисар Разсолков, вместо да се назначават нови полицаи, ще бъде реорганизиран наличния състав. „Това ще става месец за месец, като ще се ръководим от интерактивна карта, на която са отбелязани местата със засилена престъпност в областта“, подчерта шефът на ОДМВР.

По думите му това означава, че разкриваемостта е скочила със 100%.

Комисарят съобщи още, че в Пловдив видеонаблюдението в районите също работи. Предстои да бъдат закупени и монтирани камери за 320 хиляди лева на всички входно-изходни артерии в града под тепетата. Средствата вече са гласувани в общинския бюджет.

Разсолков обаче отбеляза, че на стратегическите места в Пловдив – автогари, жп-гара и обекти, където се събират много хора, камери почти няма, а видеонаблюдението куца. Но допълни, че във връзка с новите атентати в Брюксел и в Пловдив ще се засили сигурността на тези места.

Припомняме, че срещата в Областна администрация бе инициирана от районния прокурор на Пловдив Гергана Мутафова.

Подобни статии

Top