Боскос пак не дойде в съда (СНИМКИ И ВИДЕО)

„Поддържам решението на главния прокурор Сотир Цацаров, не защото е главен прокурор, а защото дълбоко вярвам и съм лично убеден, че то е правилно!“. Това заяви днес в съдебната зала бившият апелативен прокурор Росен Димов, който представляваше Апелативна прокуратура по делото, образувано по настояване на Цацаров, който поиска да бъде рестартиран процесът срещу гръцкия студент Христос Боскос. Обвинителят подчерта, че последиците от решението на апелативният съдебен състав ще доведе до нова съдебна практика.

Припомняме, че преди две години Боскос помете на автобусна спирка в центъра на Пловдив 15-годишната тогава ученичка от Руската гимназия Катерина Матеева. В резултат на катастрофата момичето едва оживя. Потрошени бяха краката на момичето и тя все още има проблеми с придвижването.

По време на катастрофата Боскос минал на червено с 98 км/ч, а в това време Васил Калев правел ляв завой. Гъркът ударил първо неговия автомобил, а после се врязал в спирката, където била Кари.

В мотивите си да поиска връщане на делото, Сотир Цацаров сочи, че има съществени нарушения на материалния закон и неправилно е наложено само административно наказание на двамата подсъдими, тъй като не са възстановени имуществени вреди в размер на 12 569 лева на пострадалата.

Според адвоката на Боскос Генчо Димов обаче, това не е така и имущественият иск няма място в наказателния процес. Юристът е категоричен, че по закон подобни искове, както и тези за неимуществени вреди, трябва да се отправят в граждански процес.

„Ние ще заведем и граждански иск за нанесените неимуществени вреди на Катерина. Но според мен делото трябва да бъде възобновено“, посочи адвокатката на пострадалата девойка Татяна Каменова. По думите й Кари все още има проблеми със зарастването на раните й.

Днес Боскос не дойде в съдебната зала, въпреки че е в България и е заявил пред съдебните власти, че ще се появи. В залата бе само другият участник в катастрофата – Васил Калев, който е привлечен като съпричинител. На въпросите на журналистите дали се чувства виновен, той отговори, че не чувства вина.

Припомняме, че след делото срещу тях в на втора инстанция в Окръжен съд, Боскос и Калев се отърваха с глоби от 5000 и 2500 лева за катастрофата, станала на 19 май 2014 г. и наказателната им отговорност бе снета. Преди това Районният съд постанови условна присъда за гръцкия студент по фармация.

Христос Боскос получи условна присъда

Съдът ще се произнесе с решение дали ще върне делото за ново разглеждане в законоустановения 30-дневен срок.

Подобни статии

Top