Ботев дължи 30 милиона на хървати

Дълг от 30 милиона лева спира за момента прехвърлянето на собствеността на Ботев (Пловдив).

Бизнесмените Румен Чандъров и Георги Самуилов, които се заеха с издръжката на „жълто-черните“, трябваше да вземат мажоритарния пакет от акции в клуба още в началото на годината, но сделката се бави, разкрива в. „Марица“.

Според изданието борчът е към никому неизвестна хърватска фирма. Сумата се равнява на два годишни бюджета от времето на Цветан Василев.

Рогът на изобилието, който се изливаше край Бирената фабрика и в „Коматево“, секна в момента, в който банката на Василев КТБ фалира. По всяка вероятност именно той стои зад дълга, изписвайки парите от приближена до него фирма.

Адвокатите на Чандъров и Самуилов са се заели с разрешаването на случая. Докато този борч не бъде изчистен, до сделка едва ли ще се стигне.

Това не е първият случай, в който се говори за огромни задължения на Ботев. През май 2015 г. председателят на сдружението „ПФК Ботев“ Апостол Апостолов обяви, че клубът трябва да връща 50 млн. лв. Става дума за вътрешен дълг към три фирми на бившия собственик Цветан Василев. С тези заеми банкерът е финансирал през последните три години изграждането на стадион „Христо Ботев“, базата в „Коматево“, както и текущи разходи за издръжката на клуба.

Към момента 61 процента от дяловете в акционерното дружество са притежание на фенското сдружение. Останалите на Технологичен Център – Институт по микроелектроника (ТЦ ИМЕ). Това беше компанията майка, около която бе империята от фирми на Цветан Василев, през които бе източена Корпоративна търговска банка.

Снимка: „Ботев“ Пловдив

Подобни статии

Top