Ботев (Пловдив) празнува 112 години от основаването си

Най-старият футболен клуб в България води началото си от Френския колеж и мъжката гимназия в началото на март 1912-а година

Ботев (Пловдив) празнува днес 112 години от основаването си.

През първите години на двадесети век възпитаниците на пловдивския френски колеж „Свети Августин“ допринасят за разпространението на първите спортове в град Пловдив и най-вече за популяризирането на играта с топка, наречена – футбол. В периода 1906-1907 година в колежа е създаден първият футболен тим, който оказва заразително влияние върху младежите от Пловдив.

През периода 1910-1912 година започват да възникват различни махленски отбори, които бързо изчезват след угасването на ентусиазма и амбицията на техните инициатори.
При една такава обстановка група ентусиазирани младежи, ученици от мъжката гимназия и френския колеж, увлечени по крайно интересната игра футбол, решават по подобие на учениците от френския колеж да създадат свой спортен клуб и сами, организирано, да спортуват.

Така в началото на месец март 1912 година те учредяват първото спортно дружество в Пловдив – „Христо Ботев“ – футболно дружество. Съставен е учредителен протокол, избран е и първият Управителен съвет, в който влизат:

Стоян Иванов Пухтев – председател

Ненко Георгиев Пенелов – заместник-председател

Петър Делев – секретар-касиер

Теньо Русев – домакин.

Останалите учредители са: Никола Алваджиев, Димо Сидеров, Асен Мерджанов, Георги Каранешев, Бойчо Стоянов, Стефан Йовчев, Атанас Минчев, Борис Бакърджиев, Христо Димитров, Борис Сотиров, Слав Славов, Иван Петков, Богомил Икономов, Николай Николов, Георги Танев, Пейчо Попов, Ради Мурджев и Георги Радев.

Името на футболното дружество предлага Теньо Русев, който по-късно става летец и загива при авиационна катастрофа на 15. IX. 1929 година.

Ето как настоящето ръковоствто поздрави всички, които обичат Ботев (Пловдив):

112 години на чест, призвание, идея, кауза.

112 години любов, която живее в хилядолетния ни град и се предава от поколение на поколение.

Страст, емоция, чест, вяра, идея, кауза… Любов, която вече 112 години живее в хилядолетния ни град и изпълва дните ни със смисъл. Ботевизмът не се измерва в успехи, титли или медали, а в поколения на споделени традиции, ценности и романтика в „жълто-черно“. 

Ботевизмът е историята, която пишем всеки ден и която пеем с цяло гърло. Ботевизмът е онази искра, която дядовци и бащи дадоха на всеки един от нас и която искра ние ще предадем на нашите деца! Искрата и любовта, предавана от поколение на поколение. 

Бъдете горди с любимия си отбор, Ботевисти! Ботев е вечен! Той не умира!