Ботев спечели шампионската титла за набор 2001 (СНИМКИ)

Ботев спечели Републиканското първенство за набор 2001. След невероятна драма на финала срещу Черно море „канарчетата“ грабнаха купата след 1:1 в редовното време и 5:3 при изпълнението на дузпи. Срещата се игра на перфектния терен на стадион „Ивайло“ във Велико Търново и бе изгледана от около 300 зрители.

„Жълто-черните“ доминираха през по-голяма част от мача и само множеството пропуски им попречиха да си осигурят победата още в редовното време. Момчетата на Стефан Стоянов създадоха много повече голови положения от своя съперник, но въпреки това шампионът бе определен с удари от бялата точка.

Кристиян Парашкевов изведе Черно море напред от пряк свободен удар в средата на първото полувреме. Кристиан Добрев изравни резултата за Ботев, последваха още пропуски на „канарчетата“ и се стигна до дузпи.

Ударите от бялата точка предложиха невероятна драма за зрителите, а още с първото изпълнение страстите се нажежиха до краен предел. Първата дузпа бе за Ботев, а зад топката застана Габриел Земярски. Ударът на капитана бе отразен от вратаря, но според съдиите стражът бе действал по-рано от позволеното и ударът бе повторен. От втория опит Земярски не пропусна – 1:0. Последва дузпа за „моряците“, която бе реализирана без проблем – 1:1.

Петър Дашев реализира хладнокръвно за 2:1 и така се стигна до втората дузпа за „зелено-белите“, която се оказа решаваща. Разписалият се в редовното време Кристиян Парашкевов изпълни дузпата, а тя бе спасена от Марио Усков. При третите дузпи двата тима не сгрешиха и резултатът стана 3:2.

Четвъртият удар от бялата точка на „канарчетата“ бе черешката на тортата в цялостната битка между Ботев и Черно море. Зад топката застана Димитър Тонев, който направи феноменално изпълнение в стил „паненка“ и буквално отчая вратаря на „моряците“, който опита всичко по силите си да спаси, но усилията му бяха напразни – 4:2. Варненци не сгрешиха при четвъртият удар от 11-те метра и резултатът стана 4:3.

Така се стигна до решителната пета дузпа за Ботев, с изпълнението на която се нагърби роденият през 2002 година Станислав Шопов. Халфът показа завидно хладнокръвие и с топовен шут хвърли в неистова радост всички от „жълто-черния“ щаб и феновете по трибуните.

По този начин датата 30-ти юни бе записана със златни букви в историята на школата на Ботев. Преди една година, именно на 30-ти юни, „канарчетата“ грабнаха трофея в Републиканското първенство за набор 96.

Снимки: botevplovdiv.bg

Подобни статии

Top