Боуен терапията – чудотворният метод за самолечение

Техниката Боуен се различава от всички методи, познати досега на официалната медицина. Тя е една изцяло нова концепция за възстановяване на тялото.Чрез прилагането на специфични и нежни движения с палци и пръсти върху мускулите и съединително-тъканните структури се изпращат съобщения до нервната система.

Целта е да вкараме тялото си в едно състояние на дълбока релаксация , да се постигне състояние на баланс и хармония. Ефектът от боуен терапията се регистрира при заболявания с твърде широк диапазон – при страдащи от детска церебрална парализа, множествена склероза, паркинсон, проблеми с бъбреците, бебешки колики, автоимунни заболявания, алергии, безплодие, мускулно-скелетни и ставни проблеми, депресии, безсъние, главоболие, при хора, прекарали инсулт.

Прилага се много успешно и при бременни– за стандартните болки в кръста, за отоци, за релаксация. Подходяща е във всякакви случаи. Няма противопоказания. Терапията е нежна, неинвазивна и приятна за повечето хора. Откритие на 21 век, в момента иновативната техника се практикува от над 35 хиляди души по света.

Елеонора Караянева доскоро е била домакиня, отдадена на отглеждането на децата си. Срещата с този метод за нея става „случайно”. Като онези случайности, които идват при нас, когато имаме нужда. Самата тя изпитва чудото на самовъзстановяване на собственото си тяло и решава, че зарядът й от тук насетне е да помага. Започват серия от семинари и обучения, успешно взети изпити и собствена практика.

Днес Елеонора е един от сертифицираните, покрили всички изисквания на Австралийската академия за изучаване на боуен терапевти. „Много хора се плашат от теорията, но тя не е толкова сложна. В България методът все още не е достатъчно популярен, но броят на привържениците му бързо нараства. Терапията не се конфронтира с медикаментозните и хирургичните методи, тя ги допълва и подпомага чувствително оздравителните процеси.”

При нея най-често идват хора с проблеми в гърба и коленете. Оказва се, че опорно-двигателният апарат е слабото място на почти всеки втори пациент. Сеансът започва с лягане по корем на масажна маса или на легло. Много е важно на човека да му е удобно, за да може да се отпусне максимално. Започва се със серия от движения, последвани от пауза от 2-3 минути. Тези паузи са необходими на тялото да обработи информацията от направените движения, преди да се продължи със следващите.

Има различни процедури за различните проблеми. Предварително се провежда интервю, за да се запознае терапевтът със състоянието и оплакванията на човека. Обикновено един сеанс трае между 30-40 минути, до час. Когато се провеждат Боуен процедури, трябва да се пие повече вода. Ефектът понякога не е мигновен. Може да минат няколко дни или дори месец, след което пациентът да почувства облекчение. Добре е да се знае, че Боуен не се съчетава с други мануални процедури.

За сметка на това пък пациентите могат спокойно да пият медикаментите, които са им изписани, без това да вреди на ефекта на терапията. Всъщност най-бързото и лесно нещо, което Боуен може да постигне, е да отпусне и да релаксира тялото. Пациентите подобряват съня си,силите на тялото се възвръщат , стресът изчезва. Методът е открит и развит от австралиеца Том Боуен още в средата на миналия век.

Сред европейските държави стъпва за пръв път в Англия, но вече се практикува в много страни по целия свят. У нас е привнесен отскоро, появява се за пръв път през 2008 г. Заветът на Том Боуен е всяка жена, домакиня, да може да прилага метода за своите деца и близки. Последното му желание- всеки, който желае, да може да се обучи на простата, но уникална терапевтична практика.

Подобни статии

Top