Боядисват над 2000 яйца в Бачковския манастир

Точно 2024 яйца ще боядисат тази година монасите в Бачковския манастир на Велики четвъртък.

Обичаят се спазва всяка година на този ден. И тъй като сме 2024 година, затова ще бъдат боядисани и толкова на брой червени яйца. Освен монасите в боядисването се включват и много доброволци от Бачково и Асеновград. 

По традиция първото червено яйце ще бъде сложено пред чудотворната икона на Света Богородица, която се смята за покровителка на обителта. Тази година такова яйце ще бъде поставено и пред мощите на Св. Патриарх Евтимий. 

За Великден в Бачковския манастир се очаква да пристигнат хиляди богомолци от цялата страна.  

Вторият ден на Великден е денят на поклонническия път на чудотворната икона на Светата Божия Майка от Бачковския манастир, който тя изминава вече повече от четиристотин години до мястото на нейното скриване, оцеляване и намиране в началото на ХVІІв. Придружена от игумена на манастира, братята на обителта и хиляди православни християни, носена на раменете на посветилите и́ се и удостоени с честа вярващи, някои от които идват иззад граница, за да изпълнят дадения обет за служба на Св.Богородица, иконата бавно изминава тесния планински път до Света Клувия, местността, където е била скрита.

През целия път църковен хор оглася планината с песнопенията си в прослава на Майката Христова. В построения параклис в местността се отслужва Св. Литургия, на вярващите се раздава курбан за здраве.

Мнозина се измиват в благословените води на аязмото, и всички преминават през скътаната в скалите малка пещера, в която чудотворният образ е прекарал повече от столетие.