Боян Петров покори най-смъртоносния 8-хилядник в света

Българският алпинист Боян Петров е покорил 10-ия по височина връх в света – Анапурна (8091 метрa) – пише manager.bg.

„Изключително съм щастлив, че моят клиент и мой приятел БОЯН ПЕТРОВ ПЕТРОВ от България е изкачил Анапурна днес. Поздравления“, написа в профила си във Facebook Пемба Шерпа от компанията в Непал, помогнала да извърши начинанието.

Така Боян Петров e първият българин с изкачени 6 осемхилядника, при това всичките доказани. Това беше вторият му опит за изкачването на Анапурна, след като първият бе спрян заради много силен вятър и студено време.

Анапурна е най-смъртоносният 8-хилядник в света. Върхът се намира в планинския масив в главния хималайски хребет на западната част на Непал. Името означава Богиня на реколтата.

В средата на март, преди да тръгне за Непал и 5 месеца след като покори Манаслу, Боян Петров даде интервю за БНР. „Технически трудностите не са толкова много. По маршрута няма толкова много скали, има обаче заобикаляне на ледени стени и много от лагерите са на лавиноопасни места. Анапурна е връх, който веднъж да го минеш и никога повече да не го повтаряш, заради тази висока смъртност. Всеки трети от изкачилите върха загива. На К-2 статистиката е всеки четвърти“, каза той. И посочи, че освен покоряването, има и друга задача – да изследва дребните животинки на границата между почвите и леда, както и да проучва поведението на гарвановите птици в района на базовите лагери. Боян Петров посочи още, че планира да събира растителен материал, за да се проучи дали растенията от тези височини са от категорията на лечебните.

Подобни статии

Top